Appeltaart met dulce de leche

Want appeltaart is altijd een goed idee!
dulce-02
Helemaal zo voor het weekend èn met een bomvolle goudreinettenboom in de tuin…, 1 + 1 = 2 toch ?
Als je mij ook op INSTAGRAM volgt weet je dat ik vorige week begonnen ben met het doorwerken van 1,5 jaar verzamelde recepten en een dikke stapel deliciousen. Kan jullie vertellen dat ik de losse recepten inmiddels in stapeltjes gerangschikt hebt, oa stapeltje Brood, Fruit, Groente, Italiaans, Soep en natuurlijk Taart!
Deze laatste stapel is, gek genoeg de winnaar qua hoogte ;-)
En dan ligt die stapel deliciousen ook nog te wachten, hoera voor de Herfstvakantie.
Het recept van deze appeltaart komt trouwens uit de delicious van september en niet van de eerder genoemde stapel. Blame that on the dulce the leche ;-)
En die bomvolle appelboom natuurlijk.
Dus hup, naar het aanrecht!
Voor het deeg gebruik je:
300 g. bloem
150 g. zelfrijzend bakmeel (dit gebruik ik nooit dus ik heb 450 g. bloem afgewogen)
35 g. maïzena
30 g. custardpoeder
3 el poedersuiker
200 g. koude boter, in blokjes
3 eidooiers + 1 extra ei
1 el rietsuiker
ook nodig: 4 taartvormpjes van 12 cm doorsnede, ingevet
Voor de vulling:
6 granny smith-appels (ik gebruikte dus onze goudreinetten)
100 g. rietsuiker
rasp van 1/2 (bio)citroen
4 tl custardpoeder
330 g. dulce de leche (zie uitleg*)
1/2 tl zeezoutvlokken
poedersuiker om te bestuiven
(Nagerecht 8 personen, bereiden 45 min. + rusten 2 uur + afkoelen 1 uur / oven ongeveer 35 min.)
Begin met de dulce de leche, zie *
Doe voor het deeg de bloem, het bakmeel, de maïzena, het custardpoeder, de poedersuiker en een snuf zout in de keukenmachine. Voeg de boterblokjes toe en maal met de pulseknop tot een fijn kruimelig mengsel.
Mix de eidooiers en 150 ml koud water erdoor zodat je een samenhangend deeg krijgt.
Vorm een bal van het deeg, druk de bal iets plat, omwikkel hem met plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.
Schil intussen de appels voor de vulling, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne partjes. Verwarm ze met de rietsuiker, citroenrasp en 125 ml water in een steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook ze afgedekt ongeveer 10 min. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200C. Verdeel het deeg in twee porties. Verdeel één portie in vier stukken, rol elk stuk op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 3 mm dik en bekleed hiermee de bodem en wand van de taartvormpjes. Laat rondom 2 cm deeg over de rand hangen. Strooi over elke deegbodem 1 tl custardpoeder. Roer het zout door de dulce de leche. Schep om en om lepels van het appelmengsel en lepels dulce de leche over de deegbodems. Bestrijk de deegranden met wat water. Rol de tweede portie van het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 3 mm dik en snijd er reepjes uit (16 van 3cm breed en 12 van 1 cm breed) Maak op elk taartje een raster van 4 brede en 3 smalle reepjes en snijd ze bij. Snijd de deegrand bij tot 1 cm en knip er met je vingers een golfrandje in. Klop het extra ei los met 1 el koud water en bestrijk hiermee het deeg. Strooi de rietsuiker erover. Zet de taartjes op een bakplaat, schakel de oventemperatuur terug tot 180C. en bak ze in 30-35 min. gaar en goudbruin.
Serveer ze warm en bestrooi ze met poedersuiker.
*Note: Koud en met koffie zijn ze ook heul errug lekker!*
dulce-03
dulce-04*Dulce de leche*
Verwijder het etiket van het blikje en zet het in een pan gevuld met zoveel water dat het blikje eronder verdwijnt. Het blikje moet onder water blijven gedurende de kooktijd van 2,5 uur zodat deze niet kan ontploffen. Na die 2,5 uur heb je dulce de leche. Laat het afkoelen tot gebruik. Je kunt de karamel ook bewaren, doe dit in de koelkast, dan blijft het een paar weken goed.

FIJN WEEKEND!

Bewaren

6 Comments

  1. Oh en zo smaakte hij ook, zalig. Twee vliegen in 1 klap ;-) Alhoewel die vergelijking nu weer niet zo smakelijk is naast de appeltaart… X

Comments are closed.