Kien met Hout

thuis op nummer 14 - Kien met Hout

Het is een heerlijke zonnige ochtend als ik in de auto stap voor een ritje van een uit de kluiten gewassen uur. Waarop ik besluit om de toeristische route te rijden. Waar de reis naar toe gaat?
Het plaatsje Gorssel in Gelderland.
Hier woont en werkt Maarten Kien, meubelmaker en eigenaar van Kien met Hout.
Waarom ik hem op zocht? Lees maar mee.

Ik weet niet exact meer hoe lang het mij al erg leuk lijkt om een schommel in huis te hebben.
Puur voor de kinderen dan hè, dat snappen jullie want zeg nou zelf met ons Hollandse weer!
Maar de jaren gaan voorbij en helaas voor mij zonder een schommel. Laten we het er maar op houden dat onze vorige woningen er nooit echt ideaal voor waren. Je wilt tenslotte ook flink kunnen schommelen zonder de angst om iets of iemand omver te schoppen.
Dus toen de boerderij op ons pad kwam zag ik mijn kans schoon. Hoe geweldig zou het zijn om te schommelen tussen die dikke balken!

Na het nodige speurwerk kwam ik bij Maarten uit.
In eerste instantie viel ik vooral op het uiterlijk van de schommel, stoer en lekker groot.
Maar na het lezen van Maarten zijn werkwijze en visie, sprak mij zeker het totaalplaatje aan.
Een afspraak werd gemaakt en zo komt het dat ik op deze zonnige donderdag met een lekkere cappuccino bij Maarten in de tuin zit.
Waar even later ook echtgenote Daan aanschuift, met arretjescake…
Wat een prachtige plek om te wonen èn te werken, veel ruimte in en om het huis.
Ideeën zijn er genoeg wat te doen met deze ruimte, het zit allemaal in Maarten zijn hoofd.
thuis op nummer 14 - Kien met Hout
Kien met Hout ging een aantal jaren geleden van start nadat Maarten de stap zette om zijn baan als manager in de drukkerij-wereld vaarwel te zeggen. Hij wilde creatief bezig zijn, eigen ideeën kunnen uitwerken, zonder concessies te hoeven doen of verantwoording af te moeten leggen aan anderen. Er worden meubels op maat gemaakt, natuurlijk in goed overleg met de klant, je bent dan ook van harte welkom om naar het hele proces van creëren te komen kijken.
Ook werkt Maarten aan een eigen meubellijn. Hier worden geen concessies aan het ontwerp gedaan. Want verteld Maarten, dan is het ontwerp niet meer van mij.
Deze meubels kun je vinden in de winkel van echtgenote Daan Kien, Thuis bij Kien in het centrum van Gorssel. Zeker een bezoek waard!
thuis op nummer 14 - Kien met Hout

Een van de dingen die mij zo aanspraken toen ik de site bekeek is de werkwijze van Maarten.
Het duurzaam willen werken is voor hem heel belangrijk. Zo verwarmt hij de werkplaats via de gietijzeren kachel met restafval als schors en houtsnippers. En veel meer afval is er ook niet want ook het zoveel mogelijk gebruik willen maken van de gekapte bomen is iets wat Maarten nastreeft. Om een lang verhaal wat in te korten, door zijn initiatief wordt een techniek uit de hoogtijdagen van de VOC opnieuw gebruikt. Waardoor het meubelstuk beter bestand is tegen weersinvloeden en er meer van de boom gebruikt kan worden om het betreffende meubelstuk te maken.
Omroep Gelderland heeft hier in 2015 ook aandacht aan besteed, KLIK.

Na de koffie, Daan is ondertussen naar de winkel in Gorssel vertrokken, krijg ik een rondleiding. Natuurlijk de werkplaats maar ook een prachtige droogschuur (de perfecte plek voor het hout, open zodat de wind er door kan maar zo dicht dat het niet meer nat kan worden) met daarnaast een half open schuur.
thuis op nummer 14 - Kien met Hout
thuis op nummer 14 - Kien met Hout
Terwijl Maarten enthousiast vertellend over het terrein loopt, vraagt hij of ik op tijd naar huis moet of ik misschien nog een paar uurtjes tijd heb? Want dan kunnen we, naast het bezoek aan de winkel, ook een kijkje in het bos nemen. Hier hoef ik niet lang over na te denken, zeker niet als blijkt dat het een ritje in de cabrio betreft! Een vintage exemplaar, dat wel!
Hond in de auto, camera niet vergeten en hop gaan. En jee wat tof, zo’n ritje in een cabrio!
Nadat we een bezoek hebben gebracht aan Thuis bij Kien, waar we een heerlijke plak vers brood met kaas eten, krijg ik zelfs een cappuccino mee in de auto, zalig! Als we er bijna zijn springt de hond al bijna uit de auto om het laatste stuk mee te rennen. Dat heeft hij vaker gedaan.
thuis op nummer 14 - Kien met Hout
In het bos heeft Maarten al een aantal bomen gekapt voor eigen gebruik maar daar ook weer jonge bomen voor terug geplant. Het is een heerlijke plek om je hoofd even leeg te maken of om nieuwe ideeën op te doen.
Dan is het toch echt tijd om terug te rijden naar de werkplaats waar Maarten onze schommel nog even een opfrisbeurt geeft voor hij achter in mijn auto beland. Nu bedenk ik me ineens dat ik helemaal niks heb verteld over het ontstaan van deze schommel? Nog even snel dan.
De schommel is gemaakt van schaaldelen. Dit zijn de eerste plakken die men van de stam afzaagt. Deze plak is meestal dun en onbruikbaar. Als je deze eerste plak dikker maakt krijg je iets bruikbaars. In dit geval is er na het verwijderen van de schors en het spinthout een schommel van gemaakt. Touwslagerij Steenbergen uit Gorssel verzorgt de touwen van de schommels.
thuis op nummer 14 - Kien met Hout
Wij vinden hem te gek en het belangrijkste…, hij schommelt geweldig!

Maarten en Daan dank voor jullie gastvrijheid, ik heb een ontzettende leuke dag gehad.
Grote bewondering heb ik voor jouw ideeën Maarten, jouw enthousiasme en gedrevenheid om ze ook ten uitvoer te brengen.

Kien met Hout
Zutphenseweg 26a
7213 GH Gorssel
maarten@kienmethout.nl
KienmetHout.nl

Thuis bij Kien
Hoofdstraat 35
7213 CP Gorssel
info@thuisbijkien.nl
ThuisbijKien.nl

En waar de schommel hangt en hoe het eruit ziet, dat laat ik jullie in mijn volgende blog zien!

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7 jaren geleden

Prachtig verslag over iemand die met passie zulke mooie meubels maakt!

Leoni
7 jaren geleden

Wat een gave plek zeg!! …en een schommel in huis lijkt me ook zó geweldig???Helaas is ons huis daar niet geschikt voor.
lekker schommelen ?

Stephanie
7 jaren geleden

Wat een prachtige plek! Ben benieuwd naar je schommel!

7 jaren geleden

Wat een heerlijk verslag, geweldig. Dankbaar dat je op ons pad kwam en dat je de moeite neemt er zoveel mooie woorden en evenzo foto’s aan te wijden. Lief.