semlor, zweedse vlechtbroodjes

thuis op nummer 14 - semlor, zweedse vlechtbroodjes

Semla is een traditionele Zweedse traktatie.
In het Zweeds heet het naast semla ook wel fastlagsbulle, fettisdagsbulle of hetvägg.
Het woord semla stamt af van het Latijn semila hetgeen meel van zeer goede kwaliteit betekent.
Oorspronkelijk kwamen ze op tafel op Vette Dinsdag of Vastenavond, voordat het vasten begon. Tegenwoordig nemen de Zweden het niet meer zo nauw, in december worden de eerste met amandelspijs gevulde bollen al gebakken en dat loop vaak door tot ver na Pasen.
Wat wij heel goed snappen want ze zijn heerlijk! En niet moeilijk om te maken.

Nodig voor de semlor: (voor 8-10 broodjes)
50 gram boter
125 milliliter melk
1 theelepel gedroogde gist
20 gram fijne rietsuiker
1 ei, losgeklopt
300 gram bloem (biologisch)
100 gram amandelspijs
1 theelepel anijszaadjes
125 milliliter slagroom
frambozenjam

Hoe te maken:
Smelt de boter in een pannetje maar laat niet bruin worden. Voeg de melk toe en verhit tot lauwwarm. Doe de bloem, de gist, de suiker en de helft van het ei in een kom. Giet hier het melkmengsel bij een kneed tot een soepel deeg. Laat dit afgedekt circa 20 minuten rijzen.
Hierna verdeel je het deeg in 10 gelijke stukken. Verdeel elk stuk in drieën en rol tot slangetjes van zo’n 15 cm. Van deze 3 slangetjes maak je een vlecht en hier vorm je een cirkel van.
thuis op nummer 14 - semlor, zweedse vlechtbroodjes
Laat ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier bekleed bakblik 20 minuten onder een theedoek rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met de rest van het ei en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten gaar en mooi bruin.
Neem uit de oven en laat op een rekje afkoelen.
thuis op nummer 14 - semlor, zweedse vlechtbroodjes
Snijd een kapje van de broodjes en hol de bodems iets uit. Voor het vullen van de vlechtbroodjes gebruik je het amandelspijs, gemengd met het broodkruim en 1 theelepel anijszaadjes (omdat ik de anijszaadjes niet bij mijn Appie kon vinden heb ik het gemengd met 1 tl gestampte muisjes)
Doe de vulling weer in de broodjes. Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak en schep een flinke toef op het spijsmengsel. Verdeel er frambozenjam over en doe de deksels weer op de broodjes. Garneer eventueel nog met een beetje poedersuiker.
thuis op nummer 14 - semlor, zweedse vlechtbroodjes
Ät Smaklig!

ps ‘Het oog wil natuurlijk ook wat, ik gebruikte de prachtige keramieken stolpjes van Hella Duijs, jullie kijken er vast niet van op dat ik mijn favoriete kleur blauw koos, meer kleuren vind je in haar SHOP. Net zoals de mooiste vazen in verschillende vormen en afmetingen en als je 1 x koffie hebt gedronken uit haar mokjes wil je niets anders meer. Lijkt me duidelijk dat ik fan ben!
De stolpjes kreeg ik mee na een hele gezellige èn zonnige zomerdag bij Hella in Nijmegen, dat maakt dat dit ook een gesponsord blog is’

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 jaren geleden

Die zien er mooi en vooral erg lekker uit!