bosbessentaartjes

thuis op nummer 14 - bosbessentaartjes

uit de Savoie, moet er eigenlijk nog achter maar dan zou ik niet helemaal de waarheid spreken want deze taartjes komen natuurlijk uit Wateren en de ‘in mijn geval gebruikte’ blauwe bessen komen al helemaal niet uit Frankrijk. Maar ja, de titel boven dit recept – gescheurd uit de Seasons van even geleden – zegt dus uit de Savoie want daar komen deze klassieke taartjes vandaan.

‘In de bossen en de bergdalen van de Savoie wemelt het van de bosbessenstruiken. Zij houden van de zure grond die in deze streek veel voorkomt. Wilde bosbessen zijn klein en moeilijk te plukken. Professionele plukkers kammen de struiken uit met een speciale bosbessenjam. Gebruik voor deze klassieke taartjes uit de Savoie het liefst echte bosbessen, desnoods uit de diepvries. Blauwe bessen hebben een minder intense smaak en missen de dieppaarse kleur van echte bosbessen.’
thuisopnummer14 - bosbessentaartjes
Omdat ik vrijdagochtend (03-08) gezellig visite uit Frankrijk kreeg, leek het me wel toepasselijk om deze taartjes voor bij de koffie te maken. Met blauwe bessen dus en ze smaakten heerlijk, kun je nagaan hoe zalig ze zijn als je echte bosbessen gebruikt!
In ieder geval deel ik dit recept – voor 10-12 tartelettes aux myrtilles – weer graag met jullie.
Voor het deeg:
*250 gram bloem (biologisch)
*175 gram boter (roomboter voor bakken)
*20 gram suiker (biologisch voor bakken)
* 1 ei (biologisch of van je eigen kippen natuurlijk ;-))

Voor de vulling:
*500 gram bosbessen of blauwe bessen
*2 eieren (M)
*150 gram suiker
*200 milliliter slagroom
*40 gram bloem
*1 eetlepel crème de cassis
*10-12 kleine taartvormpjes

*Zeef de bloem boven een kom en voeg de boter in kleine klontjes toe. Wrijf de bloem en boter met koele vingertoppen tot een kruimelig deeg. Schep de suiker, het ei en een halve eetlepel koud water erdoor en meng alles tot een stevige bal. Kneed het deeg even door en laat het dan, verpakt in plasticfolie, in de koelkast 30 minuten rusten.
*Verwarm de oven voor op 200C en vet de taartvormpjes in. Verdeel het deeg in 10-12 stukken en rol deze op het met bloem bestoven werkvlak uit tot ronde lapjes, met een doorsnede van 2 centimeter groter dan de vormpjes. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het overtollige deeg langs de bovenrand weg. Verdeel de bessen erover.
*Klop de eieren met 125 gram suiker goed door en meng dan de room, bloem en crème de cassis erdoor. Schenk dit mengsel over de bessen in de vormpjes en strooi de rest van de suiker erover. Schuif de taartjes een richel onder het midden in de oven en bak ze in 20-25 minuten gaar. Laat de taartjes afkoelen tot lauwwarm of koud.
thuisopnummer14 - bosbessentaartjes
Bon Appétit …

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse (by-ik.blogspot.nl)
5 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit.
Wat toepasselijk voor de Franse visite.
Bedankt voor het delen van het recept!
Groet, Ilse