Wat doen we voor de ramen?

thuis op nummer 14 - wat doen we voor de ramen

Want zoveel keuze en zeg nu zelf, wat er voor je ramen hangt bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het vertrek. Wil je het landelijk, romantisch of juist strak. Of heeft het, naast dat het fijn is voor de akoestiek ook een andere functie? Bijvoorbeeld verduisterend of zonwerend.
Wat dat laatste betreft waren we met de bekleding voor de ramen in de keuken precies op tijd. Want de zaterdag voordat onze Nederlandse zomerhitte begon werden onze keukenramen voorzien van luiken. Een weloverwogen keuze kan ik wel zeggen, aangezien we in oktober 2015 naar de boerderij verhuisd zijn. Maar wij vonden het nogal een beslissing. Zeker met ons uitzicht, waar we op ieder moment van de dag zo van genieten. Want welke keuze je ook maakt, zodra er iets voor de ramen komt, haal je toch een deel van dat uitzicht weg.

Dubbel en dwars.

Maar vier grote ramen zonder bekleding betekent vrij spel voor de zon. In de winter heel fijn maar in de zomer… Onze keuken werd gewoon een sauna. Niet fijn om daar dan aan het eind van de dag ‘achter’ het fornuis te moeten staan. Nee, wat ons betreft was er maar één oplossing. Luiken aan de binnenkant en zo bevestigd dat ze helemaal langs de kant van het kozijn ‘gevouwen’ kunnen worden. ‘Opgevouwen’ genieten we van ons prachtige uitzicht en is het heerlijk licht in de keuken, als ze dicht zijn houden ze in de zomer de zon tegen en in de winter de kou. We zijn heel blij met het resultaat, al ‘moeten’ de luiken nog geschuurd en geschilderd (of niet ;-)) worden. Ze hebben hun functie (of is het dienst?) nu al dubbel en dwars bewezen.thuis op nummer 14 - wat doen we voor de ramenthuis op nummer 14 - wat doen we voor de ramen

Voor de ramen op de bovenverdieping van de deel – hier bevinden zich de kamers van de jongens en het overloopje – en het raam op mijn werkkamer in het voorhuis zitten velux ramen.
Deze zaten er al toen wij de boerderij kochten en ze zijn allemaal uitgerust met verduisterings-gordijnen en bijbehorende horren, werkelijk ideaal!

Uniforme uitstraling.

Met linnen gordijnen voor je ramen worden de zonnestralen prachtig gefilterd. Mooi natuurlijk maar als het vertrek waar ze hangen, je slaapkamer is en je wordt bij het eerste zonnestraaltje gelijk wakker, is het niet de meest handige raamdecoratie. Persoonlijk vind ik het prachtig als linnen gordijnen mooi kunnen wapperen, zoals bij openslaande deuren of mooie hoge ramen. Beide zijn helaas niet aanwezig in onze slaapkamer. Wij slapen beneden op de voormalige ‘deel’ en in onze slaapkamer zitten vier kleinere ramen en één grote waardoor we een behoorlijk lichte slaapkamer hebben. Absoluut fijn maar zodra de zon flink haar best gaat doen ben ik dus wakker. Had ik al gezegd dat onze slaapkamer ook nog aan de kant ligt waar de zon opkomt? Maar in plaats van complete verduistering kwamen er brede (witte) houten jaloezieën voor de ramen.thuis op nummer 14 - wat doen we voor de ramen

Waarom dan toch deze keuze?

De meesten van jullie weten inmiddels vast dat we met de verbouwing ook de buitenkant een metamorfose gaven, de achterkant – de stal/deel – werd gepotdekseld. In dit gepotdekselde deel bevinden zich, naast onze slaapkamer en inloopkast ook de woonkamer, de werkkamer van Johan en de hal. En hier was de keuze al op de brede jaloezieën gevallen. thuis op nummer 14 - wat doen we voor de ramen

En noem me maar maf maar ik vind het dan wel zo mooi dat je aan de buitenkant, voor alle ramen van het gepotdekselde deel hetzelfde ziet hangen. Dus ja, ook voor de ramen van onze slaapkamer en inloopkast!thuis op nummer 14 - wat doen we voor de ramen

Wij kozen raambekleding van hout zonder al te veel toeters en bellen maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Voor meer inspiratie op het gebied van raamdecoratie kun je eens een kijkje nemen op de website van Thuisin. Hier vind je hun complete assortiment, inspiratie en interieur-advies. Zo ben je goed voorbereid als je 1 van hun winkels een bezoek brengt.

*Dit is een gesponsord blog*

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Mooie keuze zeg!! Die luiken zijn ècht geweldig??En jullie slaapkamer is ook zó mooi… wat een prachtig huis! X Leoni