scones

thuis op nummer 14 - scones

Scones met mijn naam erop, zijn ze niet om op te vreten! Wat gewoon kan, want het is namelijk eetbaar papier, ook wel ouwel genaamd. Je kent ze vast van onder de kokosmakronen of bent ze weleens tegengekomen bovenop een brood. Hoe leuk is het dat je ze nu ook voor thuis kunt bestellen om je baksels van je eigen logo te voorzien?! Denk dan verder dan die kokosmakronen of dat broodje, wat dacht je van gepersonaliseerde pizza’s, cakes of koekjes. Fijn om te weten is dat dit dunne, witte papiertje gemaakt wordt van rijst- of aardappelzetmeel. Daardoor is het vegan, gluten- en suikervrij, en hittebestendig. Super leuk dat ik een pakketje met maar liefst twee soorten ouwels toegestuurd kreeg van PRIMUS.DIRECT, er zijn namelijk twee varianten: enkellaags en dubbellaags. De ouwel bestellen gaat simpel en snel via de website, waar je ook alle uitleg vindt op wat voor manier je de ouwels in de keuken kunt gebruiken.

Om mijn eerste ouwel ervaring goed te laten verlopen, bedacht ik dat ik in ieder geval een baksel wilde maken met een mooie gladde bovenkant, zodat je de tekst duidelijk kunt lezen. En liefst meer dan één want ik kreeg immers ook meerdere ouwels toegestuurd. Daarom dus scones, wat nog best een uitdaging was, want de vorige (twee) keer dat ik ze maakte, waren ze niet echt geslaagd.
Maar het gezegde ‘drie keer is scheepsrecht’ blijkt hartstikke waar.

Ook kon ik met deze scones gelijk 2 manieren uitproberen om de ouwels te gebruiken, namelijk optie 1: voor het bakken (op de foto links). Tijdens het bakken komt de Primus ouwel samen met het deeg en vormt dat een mooie eenheid met je baksel. Hiervoor zou je de ouwel een beetje vochtig moeten maken zodat hij mooi op het deeg hecht. Doordat op mijn scones al losgeklopt ei zat heb ik ze er zo ‘opgeplakt’, wat prima werkte. Optie 2: na het bakken (op de foto rechts). Je bakt de ouwel dus niet mee waardoor het zijn heldere kleur behoudt. Ook hier bevochtig je de ouwel een beetje waarna je deze gelijk op het nog warme baksel drukt.
thuis op nummer 14 - scones
Genoeg gekletst, bakken maar!

Voor ongeveer 12 scones heb je de volgende ingrediënten nodig:
500 gram bloem
90 gram suiker
5 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
75 gram boter, koud en in kleine blokjes
2 eieren
175 ml karnemelk

Bereiden van de scones gaat als volgt:
Verwarm de oven voor op 200C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel, tot de stukjes boter zo groot zijn als grof broodkruim. Voeg de eieren en karnemelk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg (vooral niet te lang doorkneden!).
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek daar met een gladde ronde uitsteker van ongeveer 5 centimeter rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Wij aten ze met mascarpone en aardbeienjam ;-)
thuis op nummer 14 - scones
Bon Appétit …

Zo’n leuke samenwerking was dit, past helemaal bij mij en mijn blog. Ik kreeg de Primus ouwels toegestuurd, dat maakt dit een gesponsorde blog.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse (by-ik.blogspot.nl)
5 jaren geleden

Super leuk dit! Ik houd erg van gepersonaliseerde dingen. Bijvoorbeeld cadeautjes met naam erop om weg te geven. Leuk om te weten dat je eetbaar papier met persoonlijke boodschap erop kunt bestellen.
De scones zien er heerlijk uit!

5 jaren geleden

Wat ontzettend leuk, baksels met je eigen naam erop!
Ze zien er heerlijk uit!