Arboretum Poort Bulten

thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten

Een historisch bomenpark met 1000 soorten bomen en struiken van over de hele wereld,
dàt is het Arboretum Poort Bulten in De Lutte. Vrijdag mocht ik daar, op uitnodiging van Natuurmonumenten Twente communicatieboswachter Simone Damhof en DailyGreenspiration’s Katja, in misschien wel het mooiste seizoen van het jaar, een middag doorbrengen. Onder begeleiding van 2 gidsen kregen we een rondleiding – met uitleg – over de slingerende paden met bomen en struiken in de meest prachtige kleuren.
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten

Een honderd jaar oud park, met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over 1000 soorten, maar ik had er nog nooit van gehoord. En ik kan me zo voorstellen dat, als je tenminste niet uit Twente komt, er bij jullie ook geen belletje gaat rinkelen. Een lesje geschiedenis dan maar ..! Textielfabrikant en bomenliefhebber H.J.H. Gelderman stond meer dan 100 jaar geleden aan de basis van dit bomenpark. Het park heeft een oppervlakte van 19 hectare, waarvan het Arboretum 8,6 hectare in beslag neemt. De familie Gelderman gaf landschapsarchitect Leonard Springer opdracht om een pinetum aan te leggen, een pinetum is een verzameling naaldbomen.
Maar hier bleef het niet bij, er volgden al snel loofbomen en heesters uit alle werelddelen en in 1980 volgde de aanleg van het overpark. Het overpark is een poelenlandschap met natuurlijke plantengroei, wat ook in landschapsstijl en met slingerende paden is aangelegd. Hier vind je de uit Scandinavië komende zwerfstenen, welke door het landijs meegevoerd zijn. Tijdens het aanleggen van de A1 zijn ze verzameld om in het overpark een nieuwe plek te krijgen. Naast bomen, struiken en het poelenlandschap, tref je hier ook een bloemrijke kruidenvegetatie onder de bomen aan.
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
Terug naar afgelopen vrijdagmiddag, waar we (mijn mede instagrammers, fotografen, bloggers en natuurliefhebbers) rond 13.00 uur aan de speciaal voor ons gedekte lunchtafel mochten plaats nemen. Want bij het bomenpark staat een prachtig theehuis, ‘de Schenkerij genaamd’, met inpandig ook het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Na de goedverzorgde lunch gingen we op pad, om uitleg te krijgen over de bomen, stuiken, paddestoelen en vlinders. En zoals Katja zo mooi omschreef, vooral ook ‘los’ te gaan met fotograferen. Bij terugkomst, voldaan en vooral ook warm, want wat troffen we het met het weer, hadden we nog een gezellige afsluiter > in mijn geval was dat een heerlijk verfrissend glas rädler.
Nogmaals dank Simone, Marian, Marianne èn Katja voor een zeer geslaagde middag, ik blijf het toch zeggen … wat is de natuur toch prachtig!
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
PS1, klik HIER voor een filmpje van de oranje bekerzwam, als je in de beker blaast laat hij zijn sporen vrij, prachtig gefilmd door Chantal.
PS2, leuke tip en nog te boeken tot 1 november, daarna pas weer vanaf 15 april. Je kunt in het Arboretum met de kinderen een speurtocht doen (o.b.v. een volwassene). Jong en oud kunnen de botanische tuin daarbij beter leren kennen aan de hand van een serie leuke opdrachtjes.
Er zijn twee speurtochten: één voor kinderen van 6-9 jaar en één voor kinderen van 9–12 jaar.
De kinderen gaan op pad met een rugzakje, dat gevuld is met een opdrachtenlijst, een vogelgids, een insectenwaaier, een insectenpotje, een meetlint en een vergrootglas. Als de kinderen de vragen goed hebben beantwoord krijgen ze een Rangercertificaat.
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten
De speurtochten zijn bij VVV De Lutte voor € 4,00 per kind verkrijgbaar. De kosten voor een tweede kind € 1,00 (bij gebruik van 1 tas). Deze tochten kunnen zeven dagen in de week worden gedaan. Grote groepen graag van tevoren reserveren. Voor vragen en meer informatie èn de openingstijden: tel. 0541-551160.
thuis op nummer 14 - Arboretum Poort Bulten

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Prachtig Gertrud! heel mooi vast gelegd ook.
Wij gaan over 2,5 week een lang weekend naar Hof van Saksen, nog tips voor een natuur uitstapje? ;-)

5 jaren geleden

Wat is de natuur toch geweldig mooi. Ik heb genoten van je foto’s. Heel inspirerend.

5 jaren geleden

Prachtige foto’s Gertrud van een zo te zien prachtig park!

Janita
5 jaren geleden

Wat prachtig Gertrud! Helemaal in deze tijd van het jaar met al die mooie kleuren. Ik had er nog nooit van gehoord, zeker eens een bezoekje waard.

5 jaren geleden

Supermooie foto’s en enthousiasmerende tekst! Iedereen naar Arboretum Poort Bulten in De Lutte!