dag Sinterklaasje..

thuis op nummer 14 - dag Sinterklaasje..

Bedankt Sinterklaas, het zit er weer op! Tot volgend jaar, u mag weer fijn naar het warme Spanje, wij genieten nog wel even na met de gekregen chocoladeletters en overgebleven pepernoten en speculaasjes. Ook kregen we mijn eigen gebakken sinterklaastaart lang niet op!
Nu zeg ik sinterklaastaart maar de basis is ‘gewoon’ mijn cake recept. Door de toegevoegde specerijen maakte ik hem geschikt voor deze gelegenheid.

Voor één basiscake heb je de volgende ingrediënten nodig:
200 gram biologische tarwebloem
150 gram biologische rietsuiker
200 gram roomboter voor bakken
4 scharreleieren
1,5 theelepel baking soda
ingevette cakevorm

Om er een echte sinterklaastaart van te maken kreeg iedere cake die specifieke smaak, waardoor je meteen aan deze feestelijke periode moet denken. Ook gebruikte ik 3 ronde vormen in verschillende afmetingen om hem een beetje body te geven. De onderste en grootste vorm heeft de inhoud van 1 cake, gemengd met tweeënhalve theelepel speculaaskruiden. De middelste en kleinste vorm zijn samen 1 cake. Waarbij ik door de middelste cake gepureerde amandelspijs ‘aangelengd met een beetje melk’ mengde. De kleinste vorm heeft geen toevoegingen.

De oven verwarm je voor op 175 graden. Klop de roomboter en rietsuiker zacht waarna de eieren er 1 voor 1 doorheen mogen, na elk ei even kloppen. De bloem zeven en samen met de baking soda en speculaaskruiden bij het boter-, suiker-en eimengsel voegen. Als dit goed gemengd is, giet dan het beslag in de onderste en grootste vorm. Daarna maak je het beslag voor de middelste en kleinste vorm. Vervolgens plaats je de grootste vorm bovenin en de middelste en kleinste samen op 1 rooster onderin de oven. Bak de cakes in ongeveer 45 minuten gaar. Controleer de gaarheid met een prikker in het midden van de cake en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Ondertussen klop je 500 milliliter slagroom, met witte basterdsuiker en 2 zakjes klopvast, goed stevig. De drie cakes bovenop elkaar stapelen, met onder iedere cake een dot slagroom zodat ze ook goed blijven zitten. Waarna je de rest van de slagroom verdeelt over de cakes, dit mag best een beetje nonchalant. Dan komt het leukste, naast het opeten, namelijk het versieren van de taart. Een sinterklaastaart kan natuurlijk niet zonder pepernoten, in welke vorm dan ook. Ook mogen speculaasje niet ontbreken en ik zag bij de bakker die ‘o zo leuke marsepeinen worteltjes. Die zijn wat ons betreft echt voor de sier want we lusten geen van allen marsepein.
thuis op nummer 14 - dag Sinterklaasje..
Presenteer de sinterklaastaart op een mooi bord. Wat vinden jullie van mijn toepasselijke schoteltjes? Een lekkere kop koffie of chocolademelk met slagroom erbij en dan maar hopen dat je niet te snel misselijk bent van al die zoetigheid ;-)

Nu is het allang geen geheim meer dat ik van taarten bakken houd. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ook is het best eens lekker om een taart te bestellen, als je kind bijvoorbeeld vraagt om een frozen of spidermantaart voor de verjaardag. En als je voor de komende feestdagen al een heel kerstmenu in elkaar draait, is het wel zo relaxt om bij de koffie zo’n zalige red-velvet kerstboom te presenteren.
thuis op nummer 14 - dag Sinterklaasje..
Extra fijn is het ook dat ik jullie een kortingscode mag geven van 15% voor een taart naar keuze bij gefeliciTAART. Gebruik hiervoor de volgende code taart15lekker, de code is geldig tot en met februari 2019.

Dit was alweer zo’n leuke samenwerking, helemaal bij mij passend want tja, taart hè!

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Wij zijn ook dol op taarten (bakken) hier! Deze zien er beiden verrukkelijk uit!

Ilse (by-ik.blogspot.nl)
5 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit!
Lekkere inspiratie voor Sint 2019, want ik ben dol op bakken.