Oud èn Nieuw..

thuis op nummer 14 - oud en nieuw

Oud en nieuw? Ja kom zeg, we zitten inmiddels al in de derde week van januari hoor Gertrud!
Ik hoor het jullie denken..! Maar dat is dan ook niet het onderwerp van mijn eerste blog van dit nieuwe jaar. Nee, de kast op de foto mag met die eer gaan strijken. Oud is hij, hèèl oud zelfs (of gooi ik nu mijn eigen glazen in?) èn nieuw want nieuw bij ons in de boerderij.

Jeugdherinneringen

Als je over vroeger gaat praten dan weet je het wel hè?! Je wordt oud. Dan klinkt praten over jeugdherinneringen toch een stuk gezelliger, nietwaar? Want zoals hierboven al gezegd, deze kast gaat al heel wat jaartjes mee. Ik heb het voor de zekerheid nog even bij mijn moeder gecheckt, want ik vertel wel graag de waarheid. Ik zal net de basisschool uitgezwaaid hebben toen mijn ouders deze kast kochten en dat was lang, lang geleden. De kast heeft bij ons door de jaren heen ook de nodige gebruiksporen opgedaan. Onze (nou ja, mijn) katten vonden destijds de zijkant van de kast er namelijk uitzien als de perfecte krabpaal.

thuis op nummer 14 - oud en nieuw

Antiek

Ik weet dus niet anders dan dat deze kast bij ons thuis in de kamer stond. En voor hij bij mijn ouders in huis kwam, had hij al heel wat verjaardagen elders gevierd. Hij is zeker 100 jaar oud, antiek noemen ze dat dan. “De belangrijkste criteria die bepalen of een voorwerp antiek is, zijn: Het voorwerp moet door mensenhand gemaakt zijn (met hooguit beperkt gebruik van machines). Doorgaans wordt daarbij uitgegaan van een leeftijd van 100 jaar; in bepaalde gevallen is een voorwerp echter al antiek als het 75 jaar oud is.” Een antieke kast uit Frankrijk, al werd hij ‘gewoon’ gekocht in Oldeberkoop (Friesland). Waarna hij jaren zijn thuis heeft gehad in Boyl (ook Friesland) en sinds afgelopen kerst pronkt hij bij ons in Wateren (Drenthe). Op welke plaatsen deze kast de jaren voor ons zijn thuis heeft gehad, blijft geheim.

thuis op nummer 14 - oud en nieuw

Contrast

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik deze kast niet zo snel zelf gekocht zou hebben (en Johan al helemaal niet)! Maar toen wij afgelopen zomer met deze muur bezig waren en de planken ertegen aan kwamen, bedacht ik mij dat het wel een mooi contrast zou zijn. Het strakke van de planken met het antieke van de kast. Natuurlijk wel met een paar aanpassingen zodat de kast meer bij ons zou passen. Nu heb ik meerdere ideeën voor de kast, mijn plan is om deze t.z.t allemaal aan jullie te laten zien. Met als eerste idee het schilderen van de binnenkant, inclusief de legplanken. De kleur is de zelfde als de achterwand, nu lijkt het af en toe net of er geen achterkant in de kast zit.

thuis op nummer 14 - oud en nieuw

Hout en keramiek

De beide deurtjes onderin de kast hebben we weggelaten, hier ligt nu houtvoorraad. Ook een mooi contrast hè, hout en keramiek! Verder zitten de glazen deurtjes boven er (nog) niet in, hier komt dan ‘mijn’ mooiste keramiek te staan/hangen. Althans dat was de bedoeling maar ik vind het nogal druk worden met al die kleuren, kom niet verder dan het blauw en groen. Zijn toch de kleuren waar ik iedere keer weer bij terug kom. Voor nu ben ik er in ieder geval heel blij mee, natuurlijk houd ik jullie op de hoogte als er (weer) wat veranderd.

thuis op nummer 14 - oud en nieuw
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Super mooi Gertrud! staat prachtig in de boerderij! ik zou er geen plek voor hebben ;-) haha…
Wat ben je trouwens toch altijd een topper in groepjes styling.
Dikke kus Steef

5 jaren geleden

Ik hou van nieuw maar ook erg veel van (mooi) oud.
Ik vind de kast prachtig staan zo!