Kers op de taart

thuis op nummer 14 - kers op de taart

Een heerlijke èn voedzame taart is deze kersentaart met vlierbloesemsiroop, perfect voor deze winterse dagen. Daarnaast is deze taart ook nog eens glutenvrij. Want in plaats van bloem bak je hem met amandelmeel en polenta. Ik heb het recept uit de Delicious van december 2017. De taart is voor 8 tot 10 personen en je kunt hem ook prima als nagerecht serveren.

thuis op nummer 14 - kers op de taart

Ingredienten:

Om deze kersentaart te maken zet je de volgende ingrediënten klaar.
Zes grote (biologische) eieren en de rasp en het sap van één citroen (ook biologisch). Je weegt 250 gram zachte boter èn 250 gram fijne kristalsuiker af. Ik gebruik altijd fijne rietsuiker, deze variant is namelijk speciaal voor bakken. Samen met 250 gram amandelmeel en 100 gram polenta heb je alle ingrediënten om de bodem te maken. Je hebt ook een springvorm nodig.
Gebruik er één van 20 cm doorsnede, welke is ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.
De topping maak je van 300 milliliter slagroom en 4 eetlepels vlierbloesemsiroop.
Als laatste 200 gram kersen, amarene (uit blik) zoals in het recept staat of verse, zoals ik deed.

thuis op nummer 14 - kers op de taart

Aan de slag!

de bodem

Verwarm de oven voor op 170 graden. Splits vier eieren en voeg de 2 hele eieren toe aan de kom met dooiers. Klop de eiwitten in een schone kom met de mixer tot matig stijve pieken. Hierna klop je in een andere kom de boter en suiker tot een glad en romig mengsel. Meng het dooiermengsel geleidelijk door het botermengsel en klop steeds goed na elke toevoeging. Vervolgens klop je de citroenrasp en het sap, de polenta en het amandelmeel erdoor. Schep met een metalen lepel eerst een beetje geklopt eiwit erdoor en daarna de rest. Dan schep je het beslag voorzichtig in de bakvorm. Bak de cake 60-70 minuten in het midden van de oven. Check na 55-60 minuten m.b.v. een prikker of hij gaar is. Indien gaar stort je de bodem op een rooster en laat je hem afkoelen.

de topping

Intussen klop je in een andere kom de slagroom en de vlierbloesemsiroop met de mixer tot zachte pieken. Als de bodem genoeg is afgekoeld, schep je de topping erover. Vervolgens verdeel je de kersen erover en sprenkelt er eventueel nog wat sap overheen.

thuis op nummer 14 - kers op de taart

Bon Appétit …

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Mmmm dat ziet er weer heerlijk uit Gertrud!