Stoofperentaart

thuis op nummer 14 - stoofperentaart

Peren van ’t pad!

Altijd als wij vroeger stoofpeertjes aten, wisten wij van te voren al wat mijn vader zou gaan zeggen. (en hij nog steeds zegt) Namelijk dat deze peren, ‘peren van ’t pad’ waren. Als je dit nu leest en er gaat gelijk een belletje rinkelen, dan heb je ongetwijfeld een link met deze regio. Geen belletje?
Leg ik het even uit. Het zit namelijk zo, mijn vader is geboren en getogen in Ruinerwold, aan de dr. Larijweg. Nu staan er aan deze, bijna 8 km lange weg, heel veel perenbomen. Zeker 1300!! Logisch dat de dr. Larijweg net zo bekend staat onder de naam ‘het Perenpad’. Zien jullie het voor je als al die bomen allemaal in bloei staan? Om daarna in oktober, vol te hangen met de meest heerlijke èn onbespoten stoofperen. Met o.a. de Gieser Wildeman, de Pondspeer, Boerengroen, Zoete Brederode en Winterjan. Allemaal prachtige oude perenrassen!

Gezond

Want om die reden zijn al die perenbomen langs de dr. Larijweg er ooit gekomen. Op aanraden van dokter Larij, destijds de dorpsdokter. De perenbomen zijn na de aanleg van de weg, omstreeks 1925 geplant. Het zijn allemaal stoofperen, langer houdbare peren dus. Daar is destijds voor gekozen zodat de gemeentearbeiders de peren in het najaar konden plukken en verdelen onder de armere mensen van de bevolking. Zodat zij in de wintermaanden hun vitamines binnen kregen. Geweldig toch! En daar plukken we nu nog de vruchten van ;-)
Maar dan ook letterlijk want ieder jaar is er een heuse perenbomenveiling, mèt veilingmeester. Natuurlijk ga je voor de veiling begint op onderzoek zodat je meebiedt voor de beste perenbomen. En als dat bieden goed gaat ben je, 24 uur lang de trotse eigenaar van een perenboom (of meer).

Stoofperenfeest

thuis op nummer 14 - stoofperentaart

Misschien herinneren jullie je nog dat Johan en ik afgelopen 6 oktober een dag op het stoofperenfeest in Ruinerwold doorbrachten. Op uitnodiging van èn op het erf bij Katja > Daily Greenspiration . Wij stonden daar met onze handige en prachtig vormgegeven Patio Cooker van Ferleon. Voor deze gelegenheid uitgerust met een gaspit zodat ik een pan met stoofperen (die ik thuis al gemaakt had) warm kon houden. Deze stoofperen konden natuurlijk geproefd worden.
Zo ‘bloot’ uit de pan maar voor de gelegenheid had ik een bladerdeeg bodem voorgebakken en deze gevuld met een mengsel van slagroom en mascarpone. Dat ging er in als zoete koek, uh taart!

thuis op nummer 14 - stoofperentaart

Stoofpeertjes

Afgelopen zondag maakte ik hem weer en dit keer vergat ik niet om foto’s te maken, dus hierbij het recept! Voor de stoofpeertjes schil je *5 Gieser Wilderman peren, waarna je ze in vieren snijdt. Verwijder het klokhuis. Je doet *500 ml port, *125 ml rode wijn (kruidig), *75 gr fijne rietsuiker,
*2 steranijs, *1 kruidnagel, *1 laurierblad en een *1/2 vanillestokje in een pan. De stoofperen erbij, waarna je alles, met het deksel op de pan, zo’n 2 – 3 uur op laag vuur laat sudderen.
Nu al verdraaid lekker, maar het kan allicht lekkerder!

thuis op nummer 14 - stoofperentaart

Stoofperentaart

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).
Je rolt *1 rol vers bladerdeeg met het meegerolde bakpapier uit op de bakplaat. Sla 1 cm. van het naar binnen, hierdoor krijg je die mooie dikke rand. Prik gaatjes met een vork in het deeg en wees hier niet te zuinig mee, dit zorgt ervoor dat het deeg mooi plat blijft. Bak in het midden van de oven in 15-18 min goudbruin, laat afkoelen op een rooster.
De *200 ml verse slagroom opkloppen met het vanillemerg (*geschraapt uit een 1/2 vanillestokje), en *2 el fijn rietsuiker waarna je het mengt met de mascarpone. Dit mengsel verdeel je gelijkmatig over de bodem. Snijd de afgekoelde en uitgelekte stoofpeertjes in kleinere partjes (hoeft niet natuurlijk) en verdeel over het mascarpone/slagroom mengsel. Voordat je de taart op tafel zet bestuif je de randen met poedersuiker.

thuis op nummer 14 - stoofperentaart

Bon Appétit …

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Mooi verhaal! Ik ga zo ook “aan de bak”, nog even een recept zoeken wat matcht met de inhoud van de (koel)kast. Fijn weekend!

5 jaren geleden

Wat een leuk verhaal. Dat maakt de stoofpeertjes extra bijzonder en misschien nog wel lekkerder ;-)