Niet zo maar een vaas.!

thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!

maar een vaas met een verhaal!

Want deze vaas met de klinkende naam ‘Portugal’ is één van de mooie voorbeelden van
Return to Sender. Ontstaan door een samenwerking tussen de ontwerpster Laura de Monchy en een familiebedrijf in het noorden van Thailand. Dit porselein wordt door de – meestal vrouwelijke – werknemers met de hand gemaakt èn beschilderd. Hierdoor is geen vaas gelijk en dat maakt dus ieder stuk uniek. Door constant te oefenen en verschillende technieken uit te proberen, worden deze vrouwen als maar beter in hun ambacht.

thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!
thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!
Deze prachtige labels worden met de hand gezeefdrukt.

Return to Sender

Ik kan mij niet voorstellen dat iemand van jullie nog nooit van Return to Sender heeft gehoord.
Al is het alleen al omdat dit bedrijf met een verhaal in 2006 door Katja Schuurman werd opgericht. Eerlijke producten voor de ‘ontvanger’ maar zeker voor de ‘gever’. Want dat is absoluut de belangrijkste missie van Return to Sender,zoveel mogelijk armoede bestrijden. Eerlijke lonen, werktijden en contracten. En laten we natuurlijk scholing niet vergeten. Door samenwerking met Plan Nederland volgen jonge vrouwen beroepsopleidingen. Hierdoor krijgt een hele nieuwe generatie kans op een baan. Kijk maar naar de filmpjes van Katja als ze deze vrouwen bezoekt,
wat voor impact dit alles heeft. Minstens zo belangrijk vind ik dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van milieuvriendelijke grondstoffen en productiemethoden.

thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!

dutch design

Return to Sender werkt samen met Nederlandse ontwerpers, denk bijvoorbeeld aan Kiki van Eijk, Simone Post en Floris Hovers. De in Amersfoort geboren Laura de Monchy bedacht het ontwerp van deze porseleinen vaas. Laura transformeert “waardeloze” objecten om tot onder andere hippe lampen en unieke sieraden. Door te recycelen geeft zij deze spullen een nieuw leven en indentiteit. Neem maar eens een kijkje op haar site. Het porselein van de Portugese vazen, de twee-gekleurde mokken en de wandhaken uit Thailand zijn ontworpen door Laura. Maar ook de prachtige en kleurrijke armbanden uit Mali èn de unieke tassen uit Bangladesh komen van haar hand.

Geen wonder toch dat hij daar staat te stralen, mijn roze Portugese vaas, zo in het midden tussen al de andere mooie (design) vazen.

thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!

your gift, her job!

Na bovenstaande gelezen te hebben voelt het nog vele malen fijner om een cadeau uit de shop van Return to Sender te bestellen. Immers jouw fairtrade aankoop zorgt voor betere werk- en dus woonomstandigheden voor veel families in de armste regio’s van de wereld.

De roze vaas Portugal staat in dit blog in de spotlights, dit is de medium size en naast roze ook in de kleur zand verkrijgbaar. Geen M-versie zonder een S-versie, al wordt het hier wellicht lastiger kiezen. De kleinste van het stel is er namelijk in 5 mooie kleuren, geel, lichtblauw, rood, donkergroen en bruin. En natuurlijk is er ook een size L, dit formaat komt in groen en zandkleur.
Maar of je nu een vaas, een slinger of zo’n prachtig plaid koopt, je weet nu… your gift, her job!

thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!
thuis op nummer 14 - niet zo maar een vaas!

Dit blog schreef ik in samenwerking met Return to Sender!

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Wat een verhaal! Bedankt voor het delen, erg leuk om te lezen! :)

Wendy
5 jaren geleden

O prachtig, het verhaal erachter ook! Wat een bijzondere producten én mooi!

5 jaren geleden

Wat een pracht exemplaar!!!
Sowieso de vaas en het verhaal erachter!
Ik wens je alvast een heel fijn paasweekend Gertrud!
X

5 jaren geleden
Antwoord aan  Gertrud Prins

Merci Gertrud. We zijn nu op de terugweg vanuit Sellingen weer naar huis. Was erg gezellig en wat een weer. Zou sowieso wel eens wat dingen willen veranderen en aanpassen aan m’n blog. Met misschien een kleine check UP ? Maar heb daar helemaal geen verstand van ?