Zeg het met bloemen!

thuis op nummer 14 - zeg het met bloemen

Want wat kun je veel met bloemen zeggen. Je kunt er de liefde mee verklaren of er natuurlijk sorry mee zeggen. Ga je op visite en je weet verder niet zo goed wat mee te nemen, is een bos bloemen altijd goed. Als ik voor bloemen op pad ga, weet ik van tevoren al welke bloemen het gaan worden. Het plaatje zit dan al in mijn hoofd. Heel af en toe komt het voor dat ik de bloemen kies die mij op dat moment, qua kleur en vorm, het meest aanspreken. Dat bloemen een bepaald gevoel over kunnen brengen en dat ook de kleuren een betekenis hebben, dat wist ik wel maar het naadje van de kous? Nee, niet precies maar na wat speuren op het world wide web vond ik het volgende. 

Het prachtige woord ‘floriografie’ staat voor de taal van bloemen. Ook al verandert de symbolische betekenis van bloemen soms, met het geven van bloemen willen we iets duidelijk maken.
We willen ons gevoel overbrengen, een persoonlijke boodschap geven. Maar geef je wel de juiste boodschap? Want waar staat die bepaalde bloem én kleur nu precies voor?

thuis op nummer 14 - zeg het met bloemen

wat zegt de kleur..

Iedere bloem heeft een eigen betekenis, daarnaast zegt ook de kleur van de bloem iets.
Deze bloemenkleuren kies ik regelmatig, simpelweg omdat ik ze mooi vind. Ze betekenen het volgende:

WIT:  staat voor puur-, rein-, fris-, zuiver- en helderheid en eenvoud. Maar ook voor stilte, licht, kalmte, onschuld, natuurlijke liefde, volmaaktheid en vroomheid.
GEEL: energie, activiteit, groei en kracht. Het past bij een liefdevolle persoon, die straalt van vreugde en vrolijkheid. Geel staat ook voor warmte, zon, lente of een nieuw begin.
ORANJE: staat voor vrolijkheid, warmte en gezelligheid, en ook voor optimisme, plezier, kracht, vitaliteit en energie. Oranje past bij extraversie, aandacht, beweging, sportiviteit en feestelijkheid.
ROZE: is romantisch teder, zacht en teer. Ook past de kleur bij blijdschap, geboorte en onschuld.
BLAUW: geeft onschuld, ruimte en eeuwigheid aan. Het is een Mariakleur.
GROEN: staat voor jong leven en vruchtbaarheid, maar ook voor vrede, welvaart en hoop.

Het grappige is dat de betekenis van RODE bloemen ook wel op mij van toepassing is, namelijk: hartstochtelijk, veel levenskracht, liefde en romantiek. Ik zie mijzelf als een actieve en (over het algemeen ;-)) daadkrachtige persoon die van decadentie, stijl en luxe houdt.
Maar toch doe je mij absoluut geen plezier met rode bloemen

thuis op nummer 14 - zeg het met bloemen
thuis op nummer 14 - zeg het met bloemen

wat zegt de bloem..

Hieronder staan een paar voorbeelden van de bloemen – binnen én buiten – die ik mooi vind. Ze hebben de volgende betekenis:

Appelbloesem – geluk, schoonheid
Amaryllis – trots, bewondering
Anemoon – zorgzaamheid
Dahlia – weelde, kracht, voor altijd de jouwe
Gladiool – vertrouw mij, bemoediging, trots, overwinning
Hortensia – bedankt voor je begrip
Kamperfoelie – toewijding, betrouwbaarheid
Leeuwenbek – liefde voor de wetenschap, geheimen bewaren
Lelie – zuiverheid, geluk, je bent lief, Mariabloem
Orchidee – je bent mooi, unieke waarde
Pioen – gelukkig leven en gezondheid
Ranonkel – charme
Sering – verliefdheid
Sneeuwklokje – hoop, lenteverwachting, vrede

Nu kan ik met de betekenissen van bovenstaande bloemen prima leven maar wat bijvoorbeeld te doen met de Akelei, wat ik een prachtige bloem vind maar de betekenis – onbetrouwbaarheid – heeft. Er staan er hier buiten 2 ongelofelijk mooi te zijn, met prachtige bloemen. En wat dachten jullie van de Narcis? Hier hoort de betekenis – ijdelheid en zelfzucht (vandaar de term: narcist) – bij. In het oosten staat deze bloem symbool voor treurige liefde. Niet te geloven toch, zo’n mooie bloem die ook nog eens heerlijk kan ruiken.

thuis op nummer 14 - zeg het met bloemen

bloemen laten bezorgen

Zoals ik in het begin van dit blog al aangaf, je kunt zoveel zeggen met bloemen. Ben je nu hartstikke verliefd maar daarnaast ook best verlegen, is het toch een uitkomst dat bloemen laten bezorgen een optie is. Wat dacht je van een prachtig boeket met veldbloemen in de kleur blauw, daar doe je mij in ieder geval een groot plezier mee. Ook een leuk idee is het om familie of vrienden te verrassen. Bijvoorbeeld na een heerlijke zonvakantie, om het vakantiegevoel nog even vast te houden laat jij er een boeket tropische bloemen bezorgen. Wie wordt daar nu niet blij van!. Geloof mij, bloemen bestellen is nog nooit zo makkelijk geweest. Wil je er een bijpassende vaas bij? Ook geen probleem en zo weet je in ieder geval zeker dat de bloemen gelijk goed verzorgd worden. Daarnaast vind je bij De Bloemist voor iedere gelegenheid een perfect boeket en is er ontzettend veel keuze uit samengestelde boeketten. 

thuis op nummer 14 - zeg het met bloemen

Dit is een gesponsord blog.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Ik ben dol op bloemen. En bloemen krijgen of geven is altijd een succes wat mij betreft!