Twaalf april, de geboortedag Mien Ruys

thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Doorkijkje met op het eind de Vakkentuin
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys

De tuinen van Mien Ruys 

Wat ook de titel van het blog is wat ik 2 april j.l. over deze mooie tuinen schreef. Mede door dit blog kreeg ik een uitnodiging voor een speciale persbijeenkomst in de Tuinen. Maar ook credits voor mijn tante Hilly, zij liet tenslotte het blog aan Monique (coördinator van de Tuinen) lezen. Mijn eerste persbijeenkomst, super leuk natuurlijk. Dus vrijdagochtend 12 april, ging ik enthousiast èn nieuwsgierig, op pad richting Dedemsvaart. En wat de titel al aangeeft, deze 12 april was de geboortedag van Mien Ruys. De 115e welteverstaan! Logisch dat deze dag gekozen werd om o.a. het nieuwe seizoen te presenteren. Daarnaast werden we meegenomen in de vernieuwing, welke voortkomt uit de missie en visie van de Tuinen.

thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Relaxplek in de Gele Tuin

leren | ervaren | genieten

De missie = het behouden,  het doorontwikkelen en kennis overdragen van het monument Tuinen Mien Ruys. Natuurlijk in lijn met het gedachtegoed van Mien Ruys, dit als kenniscentrum, Laboratorium en Museum. Ofwel > leren | ervaren | genieten.

De persbijeenkomst in vogelvlucht…
Ontvangst in Wiekend (kenniscentrum) waar we welkom werden geheten door Henk Wiersma (voorzitter). Vervolgens vertelde Monique Bruins (coördinator) over het verleden en het heden (museum). Conny den Hollander (beheer&ontwikkeling) bracht ons op de hoogte van de experimenten in de tuinen (laboratorium&kenniscentrum). En ook verzorgde Conny de rondleiding waarbij hoogtepunten en nieuwe experimenten aan bod kwamen. De foto’s in dit blog zijn tijdens deze rondleiding gemaakt. Na de rondleiding stond in de Boerenschuur een overheerlijke lunch op ons te wachten. Ook gingen we niet met lege handen naar huis. Het mooie boek Proeven in de Tuinen Mien Ruys èn de dvd Mien Ruys, een leven lang planten en tuinen liggen nu voor mij op tafel.

thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Prachtig lijnenspel in de Moerastuin. Een natuurlijke vijver (zonder folie-bodem) met vlonders van gerecycled kunststof. Mien Ruys was haar tijd ver vooruit.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
In de Moerastuin vindt je een natuurlijk verlandingsproces plaats, dwz er wordt niet gewied, geknipt en gesteund. Het onderhoud bestaat uit kijken, bijsturen en af en toe ingrijpen.
Langs de rand stonden deze kievietsbloemen en grote sneeuwklokjes in bloei.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Vijvertje met riet (alleen zie je dat hier nog niet ;-))
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
De vierkante vijver ligt centraal in de Vakkentuin.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys

Beetje geschiedenis

Met de start van kwekerij ‘Moerheim’- huis in het veen (naar de naam van het ouderlijk huis) is Bonne Ruys -120 jaar geleden – de aanstichter van wat nu bekend staat als Tuinen Mien Ruys. Landbouwgewassen, groenten en heesters moesten geleidelijk plaats maken voor het kweken van vaste planten, zijn grote liefhebberij. Bonne slaagde al snel door kruising nieuwe variëteiten te vinden waarmee hij vooral in Engeland naam maakte. En dat ging in hoog tempo. Zeker 100 soorten werden door hem aan het bestaand assortiment toegevoegd. Waarvan velen nog steeds verkrijgbaar zijn, zoals Phloxen, Helenium ‘Moerheim’ Beauty en Delphinium ‘Pink Sensation”.

Bonne Ruys en zijn vrouw Engelina Fledderus brachten acht kinderen groot. En wat een geweldige plek om op te groeien, temidden van velden vol met vaste planten. En één van hen was Mien Ruys. Op haar twintigste, net van school, stond het voor haar vast dat ze op Moerheim haar toekomst zou vinden. Vrij snel ontdekte ze dat het kweken niet haar belangstelling had maar juist de toepassing, het gebruik en de ontwikkeling van de planten. 

thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Van achteren gezien ‘heden mijn loopbaan begonnen’ met uitzicht op het theehuis. En waar je op links nog een gedeelte van de Oude Proeftuin ziet.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Links het ronde vijvertje in de Verwilderingstuin.
Rechts een prachtige waterbol, welke de tussenwereld tussen zon en schaduw extra bijzonder maakt. De waterbol werd op verzoek van Theo Moussault, de echtgenoot van Mien, door kunstenaar Auk Fock van Coppenaal gemaakt. (“bol van kippengaas bekleed met meerdere lagen beton. Het pvc-pijpje dat door de bol loopt, is aangesloten op de waterleiding. Nauwelijks hoorbaar sijpelt water over de bemoste bol die glanzend oplicht in de schaduw”)
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Tuinmanstuin.
Na het pensioen van tuinman Dirk Jan Koning werd zijn woonhuis als kantoor in gebruik genomen en werd ook zijn tuin toegankelijk voor bezoekers. Dirk Jan nam jarenlang de uitvoering van alle nieuwe proeven voor zijn rekening en voerde het onderhoud van de beplanting uit, zoals Mien Ruys dat wilde. Maar rond zijn woning pakte hij het anders aan. Voor zijn eigen plezier, experimenteerde hij met een veel wildere en meer natuurlijke beplanting.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Grenzend aan de Tuinmanstuin, vind je in het Plantenhof een uitgebreid assortiment aan vaste planten te koop. Het Plantenhof is vrij toegankelijk.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys

Talent

Omdat er in Nederland nog weinig bekend was over de toepassing etc van planten, besloot Mien Ruys dit zelf te onderzoeken. En welke plek was nu beter geschikt dan op de kwekerij. Haar ouders stelden een deel van hun tuin beschikbaar waar ze naar hartelust kon experimenteren. Ze werkte op de afdeling tuinarchitectuur, wat een onderdeel van de kwekerij was. Hier werd al snel duidelijk dat ze een talent voor ontwerpen had en kreeg ze de leiding over de afdeling. Tijdens de oorlog verhuisde ze met deze afdeling naar Amsterdam. Het duurde dan ook niet lang voor het tuinarchitectenbureau een zelfstandige BV werd. Maar de band met Dedemsvaart bleef. Haar hele leven woonde ze in de zomermaanden in Dedemsvaart, temidden van haar tuinen. En in de winter in Amsterdam, omringd door cultuur. De perfecte combinatie.

thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
De verhoogde cirkel in het Bos.
Deze is alleen maar beplant met klaverzuring, een bosplantje met heel lichtgroen blad. Langs de buitenrand van het wandelpad kwamen Rhododendrons en hulst om de beslotenheid te benadrukken. De cirkel met het bijna oplichtende blad van de klaverzuring en de donkere, dichte rand rondom maakt dat de open plek een verstilde groene ruimte is geworden, die uitnodigt om te gaan zitten. Een plek voor bezinning.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Terras bij de Boerenschuur.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Reuzenhoningraten als functionele kunst en ik zie hier toch gelijk onze geschilderde muur van Flexa in… > Spiced Honey – kleur van het jaar 2019!
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Ik zou dit kunstobject dus best bij ons in het weiland willen!
De rode stoeltjes kwamen in mijn eerste blog over de Tuinen ook in beeld.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Hoe geweldig leuk is de ingang van het Kinderbos?! Hier kun je o.a. spelen in een hut op palen, en voor de avonturiers is er een heuse ontdekkingstocht door de Tuinen.

Van moestuin naar stichting

Haar hele leven bleef ze in Dedemsvaart proeven nemen en tuinen aanleggen. Wat begon in de moestuin van haar ouders groeide uit tot een complex van 30 tuinen met een oppervlak van ruim 2,5 hectare. Negentig jaar lang experimenteren waarbij iedere tuin je terugbrengt in de tijd. Geleidelijk aan is het ontwerpen en het nemen van proeven overgenomen door de tuinarchitecten die haar bureau in Amsterdam voortzetten. Het onderhoud, de organisatie en exploitatie zijn ondergebracht in de Stichting Tuinen Mien Ruys. En door samen te werken wordt er, naast behoud van de bestaande tuinen, ook aan nieuwe ontwikkelingen gewerkt. Zo blijft de blik op de toekomst gericht en is het mogelijk dat de geschiedenis verder groeit!

Willen jullie nu zelf al dat moois gaan bekijken, wat ik me natuurlijk helemaal voor kan stellen, check dan altijd voor vertrek even DE SITE voor de openingstijden. Wens ik jullie alvast veel plezier!

thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
De Boerenschuur.
Hier staat de, in 2014 gebouwde Takkenbos-oven, welke wordt gestookt op snoeihout uit de Tuinen. En uit deze oven komt heerlijk, ambachtelijk gebakken brood. Perfect voor de lunch!
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
Geweldige flessenvaas, gevuld met prachtige tulpen. Deze vind je in het theehuis (voorheen een oude kas). Hier of met mooi weer op het terras, is er de mogelijkheid om wat te drinken en te lunchen. In de winkel wordt tuingereedschap, tuinboeken en kleine geschenkartikelen verkocht.
thuis op nummer 14 - geboortedag Mien Ruys
De Molensteentuin.
Een molensteen in een vierkant vlak van grind en keien, met een rand van gebakken klinkers. Over de molensteen borrelt water dat tussen de keien door terugstroomt in een ingegraven waterreservoir en van daaruit weer rondgepompt wordt.
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Wat leuk om te lezen Gertrud!
Prachtig die tuinen en een mooi tuinmans-huisje ook :-)

5 jaren geleden

Graag gedaan !
groetjes
Monique

5 jaren geleden

Hoi Gertrude,
Wat een mooie en zeer uitgebreide blog !Ik hoop dat er door jouw verhaal nog meer mensen de Tuinen in Dedemsvaart komen bezoeken !

Een kleine opmerking, we zaten die dag in Wiekend( Kenniscentrum)
Groet
Monique