De tuinen van Mien Ruys
Wat ook de titel van het blog is wat ik 2 april j.l. over deze mooie tuinen schreef. Mede door dit blog kreeg ik een uitnodiging voor een speciale persbijeenkomst in de Tuinen. Maar ook credits voor mijn tante Hilly, zij liet tenslotte het blog aan Monique (coördinator van de Tuinen) lezen. Mijn eerste persbijeenkomst, super leuk natuurlijk. Dus vrijdagochtend 12 april, ging ik enthousiast èn nieuwsgierig, op pad richting Dedemsvaart. En wat de titel al aangeeft, deze 12 april was de geboortedag van Mien Ruys. De 115e welteverstaan! Logisch dat deze dag gekozen werd om o.a. het nieuwe seizoen te presenteren. Daarnaast werden we meegenomen in de vernieuwing, welke voortkomt uit de missie en visie van de Tuinen.
leren | ervaren | genieten
De missie = het behouden, het doorontwikkelen en kennis overdragen van het monument Tuinen Mien Ruys. Natuurlijk in lijn met het gedachtegoed van Mien Ruys, dit als kenniscentrum, Laboratorium en Museum. Ofwel > leren | ervaren | genieten.
De persbijeenkomst in vogelvlucht…
Ontvangst in Wiekend (kenniscentrum) waar we welkom werden geheten door Henk Wiersma (voorzitter). Vervolgens vertelde Monique Bruins (coördinator) over het verleden en het heden (museum). Conny den Hollander (beheer&ontwikkeling) bracht ons op de hoogte van de experimenten in de tuinen (laboratorium&kenniscentrum). En ook verzorgde Conny de rondleiding waarbij hoogtepunten en nieuwe experimenten aan bod kwamen. De foto’s in dit blog zijn tijdens deze rondleiding gemaakt. Na de rondleiding stond in de Boerenschuur een overheerlijke lunch op ons te wachten. Ook gingen we niet met lege handen naar huis. Het mooie boek Proeven in de Tuinen Mien Ruys èn de dvd Mien Ruys, een leven lang planten en tuinen liggen nu voor mij op tafel.
Beetje geschiedenis
Met de start van kwekerij ‘Moerheim’- huis in het veen (naar de naam van het ouderlijk huis) is Bonne Ruys -120 jaar geleden – de aanstichter van wat nu bekend staat als Tuinen Mien Ruys. Landbouwgewassen, groenten en heesters moesten geleidelijk plaats maken voor het kweken van vaste planten, zijn grote liefhebberij. Bonne slaagde al snel door kruising nieuwe variëteiten te vinden waarmee hij vooral in Engeland naam maakte. En dat ging in hoog tempo. Zeker 100 soorten werden door hem aan het bestaand assortiment toegevoegd. Waarvan velen nog steeds verkrijgbaar zijn, zoals Phloxen, Helenium ‘Moerheim’ Beauty en Delphinium ‘Pink Sensation”.
Bonne Ruys en zijn vrouw Engelina Fledderus brachten acht kinderen groot. En wat een geweldige plek om op te groeien, temidden van velden vol met vaste planten. En één van hen was Mien Ruys. Op haar twintigste, net van school, stond het voor haar vast dat ze op Moerheim haar toekomst zou vinden. Vrij snel ontdekte ze dat het kweken niet haar belangstelling had maar juist de toepassing, het gebruik en de ontwikkeling van de planten.
Talent
Omdat er in Nederland nog weinig bekend was over de toepassing etc van planten, besloot Mien Ruys dit zelf te onderzoeken. En welke plek was nu beter geschikt dan op de kwekerij. Haar ouders stelden een deel van hun tuin beschikbaar waar ze naar hartelust kon experimenteren. Ze werkte op de afdeling tuinarchitectuur, wat een onderdeel van de kwekerij was. Hier werd al snel duidelijk dat ze een talent voor ontwerpen had en kreeg ze de leiding over de afdeling. Tijdens de oorlog verhuisde ze met deze afdeling naar Amsterdam. Het duurde dan ook niet lang voor het tuinarchitectenbureau een zelfstandige BV werd. Maar de band met Dedemsvaart bleef. Haar hele leven woonde ze in de zomermaanden in Dedemsvaart, temidden van haar tuinen. En in de winter in Amsterdam, omringd door cultuur. De perfecte combinatie.
Van moestuin naar stichting
Haar hele leven bleef ze in Dedemsvaart proeven nemen en tuinen aanleggen. Wat begon in de moestuin van haar ouders groeide uit tot een complex van 30 tuinen met een oppervlak van ruim 2,5 hectare. Negentig jaar lang experimenteren waarbij iedere tuin je terugbrengt in de tijd. Geleidelijk aan is het ontwerpen en het nemen van proeven overgenomen door de tuinarchitecten die haar bureau in Amsterdam voortzetten. Het onderhoud, de organisatie en exploitatie zijn ondergebracht in de Stichting Tuinen Mien Ruys. En door samen te werken wordt er, naast behoud van de bestaande tuinen, ook aan nieuwe ontwikkelingen gewerkt. Zo blijft de blik op de toekomst gericht en is het mogelijk dat de geschiedenis verder groeit!
Willen jullie nu zelf al dat moois gaan bekijken, wat ik me natuurlijk helemaal voor kan stellen, check dan altijd voor vertrek even DE SITE voor de openingstijden. Wens ik jullie alvast veel plezier!
Wat leuk om te lezen Gertrud!
Prachtig die tuinen en een mooi tuinmans-huisje ook :-)
Dank je wel Alet, altijd leuk om te horen! Eens, je raakt niet uitgekeken daar. Ha ha ja mooi is hij he. Ik had eigenlijk ook foto’s van Wiekend moeten nemen en de Boerenschuur want die zijn beide ook zo mooi opgeknapt. X
Graag gedaan !
groetjes
Monique
Hoi Gertrude,
Wat een mooie en zeer uitgebreide blog !Ik hoop dat er door jouw verhaal nog meer mensen de Tuinen in Dedemsvaart komen bezoeken !
Een kleine opmerking, we zaten die dag in Wiekend( Kenniscentrum)
Groet
Monique
Hallo Monique, dank je wel. Erg leuk om te horen, heb er weer flink mijn best op gedaan ;-) Ik hoop het ook, meer dan de moeite waard, wat mij betreft.
Ach ja, dat is ook zo. Ik heb het aangepast hoor. En nogmaals dank voor de uitnodiging, ik vond het hartstikke leuk om bij aanwezig te zijn.
Hartelijke groet, Gertrud.