Een kleurrijke zwerm vol karakter.

glazen design vogels by Toikka, ware kunstwerkjes.

Al heel wat jaren ben ik fan van de prachtige objecten van het Finse bedrijf Iittala. Dit bedrijf wat ooit – sinds 1881 – als een glasfabriek begon, maakt al vele generaties blijvend design. Objecten welke ieder op zijn eigen manier kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan borden, kopjes, glazen, bestek en pannen. Maar ook aan prachtige lampen, kandelaars en vazen. Iittala creërt niet zo maar mooie objecten, zij geloven in tijdloos design dat nooit wordt weggegooid.

Instagram hits.

Op Instagram zien we bijvoorbeeld regelmatig de Nappula kaarsenstandaard voorbij komen.
Deze moderne kaarsenstandaards zijn de creaties van ontwerper Matti Klenell. Geïnspireerd door het zien van de ongebruikelijke vorm van een tafel in het glasmuseum in Nuutajärvi. Ze zijn verkrijgbaar in koper èn in staal. Deze laatste zijn afgewerkt met een gekleurde poedercoating.
Je ziet zijn liefde voor vintage en moderne vormen terug. Ze zijn ongelooflijk praktisch en zullen ongetwijfeld uitgroeien tot iconen.

Nog zo’n hit is de Alvar Aalto vaas. Het ontwerp is geïnspireerd op golven (het Finse woord is ‘aalto’) in het water. Deze vaas is een symbool van Fins design en één van de beroemdste glazen objecten ter wereld. Ik hoop er ooit één in onze vakkenkast te zien staan. Wordt alleen de kleur kiezen nog een dingetje, òh en welke afmeting..

Een kleine traditie..

Sinds we op de boerderij wonen koop ik rond deze periode een aantal Kastehelmi sfeerlichten.
De Finse ontwerper Oiva Toikka zocht in 1964 naar een manier om de verbindingen in geperst glas weg te werken. Door te experimenteren kwam hij met dit baanbrekende ontwerp. Het sfeerlicht met het opvallende druppelpatroon. De naam Kastehelmi betekend ‘dauwdruppel’ in het Fins.

Het is een prachtig gezicht als alle kaarsjes branden. Er staat dan ook al een mooie verzameling op de tv-kast. En zeer binnenkort zullen er weer drie nieuwe kleuren bij staan. Hoef denk ik niet te zeggen dat dit zeker niet de rode of de gele zijn. De roze dan weer wel maar deze zijn helaas tijdelijk niet verkrijgbaar. Waarom ik de sfeerlichten in deze periode bestel? Als je nu twee koopt, krijg je het derde sfeerlicht gratis! Weet wel dat deze aanbieding geldig is tot eind oktober. En vergeet ook niet om je derde sfeerlicht toe te voegen aan je winkelmand! Anders loop je de aanbieding mis, en dat is zonde toch?!

Birds by Tikka


Ik bezoek dus zeker een paar keer per jaar de site van Iittala. Ongelofelijk toch dat ik deze prachtige glaskunstwerken compleet heb gemist. Terwijl ik zo’n vogel liefhebber ben, dus dat ga ik vanaf nu goedmaken.

Oiva Toikka is één van de belangrijkste namen op het gebied van Fins design. Zijn iconische collectie Birds by Toikka nam een vlucht vanaf 1972, het jaar waarin hij kleine vliegenvangers in glas ontwierp. In de collectie komen vele tradities van het glasmaken samen. De vogels zouden er niet zijn gekomen als Toikka het proces in de glasfabriek niet praktisch had benaderd. Als hij zich niet had verdiept in de vaardigheden van alle vaklieden. Toikka is een natuurtalent en haalt zijn inspiratie uit zijn passie voor glas. In de afgelopen veertig jaar heeft hij meer dan vierhonderd vogels ontworpen!!

Echte verzamelobjecten.

Tegenwoordig zijn de Toikka vogels echte verzamelobjecten. Overal ter wereld zijn verzamelaars op zoek naar zeldzame exemplaren. En spreken zij met hetzelfde enthousiasme over hun favorieten als vogelaars over levende vogels. De prachtige vogels worden stuk voor stuk met de mond geblazen. Op het filmpje kun je zien hoe dat in zijn werk gaat. Wat een vakwerk.

Ik zie het al helemaal voor me, hoe deze glazen vogels in onze vakkenkast zullen staan. Al weet ik wel dat deze collectie niet zo snel zal groeien. Het goedkoopste vogeltje is namelijk € 129,– . Voor de duurste mag je € 1.125,– overmaken! Denk dat ik eens even ga rondneuzen op Marktplaats. Natuurlijk heb ik een paar favorieten ;-)

Iittala tegen de wegwerpcultuur.

“Het essentiële idee achter Iittala is dat het merk mooie en functionele, duurzame producten wil leveren. Producten die het leven van alledag mooier en plezieriger maken. Of het nu gaat om een gedekte tafel, de sfeer in huis of het opbergen van kleine spulletjes. Iittala voorwerpen zijn ontworpen om te worden gecombineerd – in een bestaande omgeving of met elkaar. Het bedrijf is van mening dat het design wat zij verkopen, een leven lang meegaat. Zij zien ook dat de wereld zich steeds meer bewust wordt van de waarde van blijvend design. En geloven dat kwaliteit nooit uit de mode raakt. Alle energie die zij hebben gestoken in kwaliteitsdesign, is het waard geweest. Want zoals we weten bestaat de Iittala collectie niet alleen uit nieuw design. Maar ook uit producten die al ruim 80 jaar op de markt zijn.”

Al het prachtige foto materiaal is van Iittala.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Die vogels zijn schitterend!!!!!