Mandarijnentulband, vol van smaak.

Ik wilde eigenlijk ‘appeltjes van oranje’ in de titel zetten als hint naar het sinterklaasfeest.
Alleen worden met deze appeltjes, sinaasappels bedoeld en niet de mandarijnen die wel in het recept gaan. Maar dat neemt niet weg dat deze smaakvolle tulband uitermate geschikt is voor sinterklaasavond. En natuurlijk voor de avonden die nog gaan komen! Of als ontbijt met een flinke dot crème fraîche erbij! Want dat mag met deze tulband, je maakt hem namelijk van hele mandarijnen! Ja, zelfs de schil gaat er in. Daarnaast zou je de basterdsuiker die nu in het recept staat, kunnen vervangen door kokosbloesemsuiker. Ahornsiroop is ook heerlijk maar daar wordt de tulband nog vochtiger van. Door het gebruik van amandelmeel, wordt deze mandarijnen tulband ook nog eens glutenvrij. Het lijkt bijna of ik het recept zelf bedacht heb hé maar nee, die credits liggen bij Allerhande.

Ingrediënten en keukenspullen

  • 500 g biologische mandarijnen
  • 8 middelgrote eieren
  • 1 tl bakpoeder (glutenvrij)
  • 300 g witte basterdsuiker
  • 400 g amandelmeel
  • 2 tl tarwebloem (als je glutenvrij eet, gebruik je bijv. glutenvrije meelmix)
  • staafmixer of keukenmachine
  • tulbandvorm (2,4 liter en ingevet)

Voorbereiden

Voor je de mandarijnen verwerkt, was je ze eerst om dat laagje eraf te krijgen. Daarna verwijder je de steelaanzet en leg je de vruchten ongepeld in een pan. Voeg dan zo veel water toe tot ze onderstaan. Als het water kookt, laat je ze met het deksel op de pan 2 uur zachtjes koken. Na die 2 uur zien ze er een stuk minder florissant uit ;-) Nu alleen nog afgieten en in één uur af laten koelen.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C. De afgekoelde mandarijnen pureer je in een ruime kom met de staafmixer of je gebruikt de keukenmachine. Vervolgens voeg je de eieren, het bakpoeder en de suiker toe en pureer je dit tot een glad beslag. Hier gaat het amandelmeel doorheen. Omdat in het recept al aangegeven staat dat de cake vrij vochtig is, heb ik er extra bloem door heen gemengd. Bestuif de tulbandvorm met de bloem (of het glutenvrije meel) en schenk het beslag in de vorm.

Je bakt de tulband in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Is hij na 50 minuten nog niet gaar, dek hem dan af met aluminiumfolie zodat hij niet te donker wordt. Laat de tulband
5 minuten afkoelen voor je hem op een schaal stort. Daarna nog zeker 1 uur verder af laten koelen. Wij, Johan, Quint en ik vonden hem heerlijk. Zelfs zonder de crème fraîche, want die was ik vergeten. Stijn was minder enthousiast, hij had liever de sinterklaastaart van vorig jaar.
Al was het alleen al om alle pepernoten die daar op zaten…

Ik ben benieuwd of jullie hem gaan maken, hoor het dan natuurlijk graag.
Als je het gaat vieren, wens ik je een fijne sinterklaasavond én hoe dan ook,..

Bon Appétit …!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse (by-ik.blogspot.nl)
4 jaren geleden

Klinkt heerlijk!
Mooie foto’s (’t oog wil ook wat ;-))