Wikken en wegen, tuinkamer of overkapping?

Want een goede voorbereiding is immers het halve werk. En wat een keuze, ook is er nogal wat waar je rekening mee moet houden. Los van het praktische, is het toch ook gewoon heerlijk om te fantaseren over het eindresultaat. En dat fantaseren kan in mijn geval in tweevoud. De eerste zou gaan over de overkapping aan de achterkant van de boerderij. Dat verbaast jullie natuurlijk niks. Hier zou dan een tuinkamer van gemaakt worden.

Ons tweede plan gaat over het terras bij de stal, hier is het idee om tegen de stalmuur een buitenkeuken te maken. Wel fijn dat deze dan ook droog blijft, dus een soort van overkapping is wel handig. Waarbij het gedeelte boven de woonkeuken dan dicht gemaakt zou moeten worden. Boven de eettafel lijkt me een groen plantendak heel mooi, een natuurlijke parasol zeg maar. Sowieso een goed idee want in de zomer zit je daar het grootste deel van de dag vol in de zon.

Overkapping, veranda, tuinkamer en serre

Hoe vaak noem je bovenstaande uitvoeringen niet in één adem. Maar inmiddels ben ik wat wijzer en weet ik dat veranda, overkapping en terras of tuinoverkapping gewoon allemaal hetzelfde betekent. Voorzie jij diezelfde veranda van zij-en voorwanden, en maak je ze vervolgens dicht, dan mag je hem een tuinkamer noemen. Zo is een tuinkamer ook zeker niet hetzelfde als een serre. Een tuinkamer kun je dan wel helemaal afsluiten maar is niet geïsoleerd. Wil je hier comfortabel warm zitten dan zul je een heater moeten installeren. Zeker als je er in het najaar of in de winter van wilt genieten. Een serre daarentegen is een uitbreiding van je woonkamer, en dus geïsoleerd. Waardoor je er alle seizoenen gebruik van kunt maken.

Ideeën genoeg.

Helemaal als je op Pinterest rondneust. Dus heb ik een poosje geleden twee borden aangemaakt, en ze zijn inmiddels al aardig gevuld. Het ene bord heeft de naam Buiten, hier verzamel ik o.a. geweldig aangelegde tuinen én natuurlijk voorbeelden van overkappingen en veranda’s. Op het andere bord met de naam Buiten * Kassen, pin ik, jullie raden het al, plaatjes van de prachtigste kassen in allerlei verschillende uitvoeringen. Ook die zo als serre dienst kunnen doen.

Genoeg ideeën dus. Wat ik vooral een groot pluspunt aan de tuinkamer to be ga vinden, is dat het daar altijd droog blijft. Ik schreef het al eerder maar zodra het regent én waait wordt het een grote natte bende. Echt niet fijn kan ik jullie vertellen. Ook fijn zijn de spotjes die bij schemer automatisch aan gaan, geen gehannes met het zoeken naar het sleutelgat als we in het donker  thuiskomen!
De keerzijde van die spotjes en open zijkanten is dat spinnen, vliegjes en ander gepeupel ook (sneller) hun weg vinden. Kijk, heb ik zo nog een pluspunt om de voor-en zijkanten dicht te maken, geen vliegenpoep meer!

Afijn, de plannen bij de stal kunnen we zelf wel realiseren. Maar om van de overkapping een tuinkamer te maken door de zijkanten dicht te maken en een voorwand te plaatsen, dat is echt maatwerk. Dus beter om professionele hulp in te inschakelen, zodat alles tot op de millimeter nauwkeurig opgemeten wordt. En de professionals van Verasol kunnen we zelfs op tv aan het werk zien, tijdens vtwonen’s ‘Weer verliefd op je huis’! Volop inspiratie daar. Waar halen jullie ideeën vandaan?

Dit is een gesponsord blog.