Pompoencake met sinaasappelsiroop.

Een heerlijke smaak heeft deze pompoencake en dan zit hij ook nog bomvol vitamines.

Wat ons betreft een blijvertje, deze cake. Want wat een heerlijke smaak heeft hij en dan zit hij ook nog bomvol vitamines. Weer een fijn recept erbij waar ik pompoen in kan verwerken. Zelfs als hij niet tot de top drie van favoriete groenten behoort, eet je je vingers erbij op..! Het recept komt uit de Allerhande, waarbij vermeld staat dat hij het beste smaakt op gure herfstdagen. Geloof ons maar, hij smaakt altijd als de beste.
Een heerlijke smaak heeft deze pompoencake en dan zit hij ook nog bomvol vitamines.

Ingrediënten en keukenspullen.

 • 500 gram flespompoen (ongeveer een halve pompoen, maar je kunt van de hele ook gelijk 2 cakes maken. Wil je niet zelf een pompoen schillen, er zijn kant en klare zakjes gesneden pompoen te koop. Vers en uit de diepvries)
 • 1 sinaasappel (schoongeboend
 • 100 gram ongezouten (room)boter op kamertemperatuur)
 • 200 gram rietsuiker (biologisch) kristalsuiker kan natuurlijk ook
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kruidenmix koek en speculaas
 • 1 mespunt zout
 • 125 gr crème fraîche
 • 2 eieren (natuurlijk het lekkerst van je eigen kippetjes…)
 • een cakevorm (ingevet)
 • de keukenmachine
 • een steelpannetje
 • een voorverwarmde oven op 160 graden

Voorbereiding.

Om de pompoen makkelijk te verwerken gaat hij bij mij altijd eerst de oven in. Daarvoor snijd je hem door de midden en leg je beide helften in de voorverwarmde oven. Sowieso vind ik de smaak van de pompoen zoveel lekkerder worden als hij in de oven is geweest. Voller en zoeter. Controleer na ongeveer een half uur of je hem makkelijk uit kunt lepelen. Dan mag hij eruit, lukt dat nog niet, wacht je nog 10 minuten. Met een lepel verwijder je de zaden en de draderige binnenkant. Waarna je het vruchtvlees er ook zo uit kunt lepelen. Dit snijd je in stukjes van 1 centimeter.
Een heerlijke smaak heeft deze pompoencake en dan zit hij ook nog bomvol vitamines.

Bereiden.

Als de pompoen in de oven zit, zet je de rest van de ingrediënten klaar. Begin dan met het raspen van de sinaasappelschil en het uitpersen van de vrucht. Meng de boter, het sinaasappelrasp, zout en de kruidenmix door elkaar. Nu gaat de helft van de pompoen en 100 gram suiker door het mengsel. Verwarm de oven nog even door tot 170 graden. Vervolgens voeg je één voor één de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel erboven en mix alles tot een luchtig beslag. Hier schep je de rest van de pompoen door, zodat er na het bakken nog stukjes pompoen in de cake te zien zijn.

Zorg dat je de binnenkant van de cakevorm goed met meel bestuift. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 minuten gaar. Controleer voor de zekerheid na 35-40 minuten, met een satéprikker op gaarheid. Dek de cake af met aluminiumfolie mocht hij te donker worden. Als hij gaar is neem je de cake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 minuten inkoken tot siroop.
Tip, houdt je niet van heel zoet, gebruik dan wat minder suiker. Wij vonden het zo perfect.
Een heerlijke smaak heeft deze pompoencake en dan zit hij ook nog bomvol vitamines.

Finishing touch.

Haal de afgekoelde cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Leg de cake op bakpapier waar je de randjes iets van omvouwt. Natuurlijk kan het ook op een schaal of bord. Schenk de siroop langzaam over de cake en zorg dat het zoveel mogelijk in de gaatjes loopt.
Een heerlijke smaak heeft deze pompoencake en dan zit hij ook nog bomvol vitamines.

Laat dit even intrekken, ondertussen zet je koffie of thee en smullen maar.

Bon Appétit …!

 

 

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Is de smaak te vergelijken met Carrot cake? Jammergenoeg zijn alle pompoenen van vorig jaar op. En ik kan ook niet even snel naar de winkel voor eentje. We kunnen/ mogen hier praktisch de dam niet meer af.
Alles goed bij jullie? Wat een bizarre en angstige periode niet? Pas goed op jullie zelf! XXX Alet