Heerlijk, binnenstromend daglicht.

En daar genieten we volop van nu de zon zich weer meer laat zien. Over lichtinval hebben wij überhaupt niet te klagen in de boerderij. Rondom stroomt het binnen.

Onze woonkeuken vangt zo’n beetje de hele dag (zon)licht. Het zal jullie verbazen hoeveel licht er door de drie kleine raampjes aan de zijkant naar binnen stroomt. En net zoals in de slaapkamer ook hier de ochtendzon. Dan de drie grote ramen aan de voorkant, en één aan de zijkant. Wat heerlijk om zulke ramen te hebben om zo te genieten van al het moois wat voor ons in het stukje natuur-gebied gebeurt. Maar poeh, daar komt tegelijkertijd ook heel veel warmte naar binnen. Dus heel blij dat we hier twee jaar geleden luiken aan de binnenkant hebben gemaakt. Kan jullie vertellen dat koken met een brandende zon op je rug geen pretje is.

Onze woonkamer.

In de woonkamer, het grootste vertrek in de boerderij, komt werkelijk van alle kanten licht binnen. Nu zelfs nog minder als in het begin, want met het plaatsen van de planken op de lange muur, hebben we ook de stalraampjes verstopt. Hier kwam nog wat licht uit de hal naar binnen maar wij vonden het een te druk gebeuren worden. Dat wij vervolgens die lange plankenwand, de hele wand én de vakkenkast ernaast in een donkergrijze kleur schilderden, doet niks af aan hoe licht het hier is. Want met één heel groot raam, dubbele terrasdeuren vol met glas en vier kleine raampjes is dat geen probleem. En dan heb ik het nog niet eens over het grote raam in Johan zijn werkkamer.

Onze slaapkamer.

Er is maar 1 plek waar, wat mij betreft, een stuk minder licht binnen mag komen. Onze slaapkamer .. en laat aan die kant van de boerderij nu juist de zon opkomen. Echt zodra het licht wordt ben ik wakker. Door de week maakt dat niet zoveel uit, maar vooral op zondag wil ik best wat langer slapen. Het is ook een beetje onze eigen schuld, al dat binnen stromende licht. Want toen wij de boerderij kochten zaten er luiken aan de buitenkant voor het grote raam. Die hielden heel veel licht tegen, hartstikke donker was het. Dus de houten jaloezieën die we vervolgens als raambekleding kozen, konden prima. Totdat we het achterhuis gingen potdekselen en we erachter kwamen dat de luiken niet meer open en dicht konden door de planken. En tja, dan wint de uitstraling het toch van het uitslapen!

Wel gebrek aan licht?

Het is wel duidelijk, wij baden in het licht en dat is reuze fijn. Zelfs op Stijn zijn kamer is voldoende licht, ook al zit daar ‘maar’ één raam, het is wel een groot dakraam. Heel handig vind ik ze. Overigens vind ik bijvoorbeeld keukens waar van die mooie grote lichtkoepels boven de tafel geplaatst zijn altijd erg sfeervol. Ik zie wel eens foto’s voorbijkomen op Pinterest en ze zijn ook wel eens geplaatst in een woonprogramma. Wat een effect geeft dat gelijk. Nu ik erover nadenk, er zou bij ons wel een lichtkoepel geplaatst kunnen worden. Ergens sluimert er nog een idee om de ruimte tussen het stookhuisje en de boerderij dicht te maken. Met name tegen de tocht maar het is dan natuurlijk meteen een mooie gelegenheid om meer licht in de hal te krijgen. Win-Win noemen ze dat toch ;-)

Stroomt er bij jullie ook voldoende licht naar binnen??

Dit is een gesponsorde blog.