Gevelbekleding van zwart hout.

thuis op nummer 14 - Gevelbekleding van zwart hout.

Nog elke dag ben ik blij met onze keuze om het achterhuis van de boerderij met zwarte planken te ‘bekleden’. Want de rode bakstenen die hieronder zitten staan zeker niet in mijn top tien. Nu weet ik niet hoe dat bij jullie gaat maar als ik iets in mijn hoofd heb…! Dus ook al zaten we binnen nog volop in de verbouwing, we hebben het over 2016, het liefst had ik dit natuurlijk gelijk geregeld. Heel fijn dat Johan er hetzelfde over dacht. Misschien weten jullie nog dat wij, gedurende de verbouwing van de boerderij, een geweldig hulp hadden aan onze neef Ard. Van alle markten thuis deze man en gelukkig zag hij deze klus ook wel zitten. Wellicht dat het mooie weer hier nog een rol in speelde. Hoe dan ook, we konden het materiaal bestellen en na levering, aan de slag.

Ik verheugde me al helemaal op de nieuwe uitstraling van de boerderij en had al tien keer afscheid genomen van die rode stenen. Weten jullie trouwens dat deze vorm van houten gevelbekleding potdekselen genoemd wordt? Vast wel want ik heb het er al eerder over gehad in mijn blogs.

Plank voor plank.

Potdekselen is dus simpelweg het over elkaar heen bevestigen van planken, horizontaal welteverstaan. Dit maakt dat het water er gelijk weer af loopt en de planken niet rotten. Daarnaast zijn de planken ook behandeld zodat ze lang meegaan. Tegenwoordig zijn er planken met messing en groef, waardoor ze perfect over elkaar heen vallen. Het verwerkt een stuk sneller, het staat superstrak en omdat er zo minder openingen zijn, is er weinig kans op vocht en tocht. Wat maakt dat de levensduur van de planken weer een stukje wordt verlengd. Daar komt bij dat de planken ook nog eens isolerend werken, alleen maar voordeel dus! Logisch dat wij deze planken ook voor de boerderij gebruikten. Nu moet er natuurlijk wel voldoende ventilatie zijn, daarom bevestig je de planken op richels en niet direct op de muur. Zoals op de foto’s hierboven te zien is.

Verschillende soorten gevelbekleding.

Naast de houten planken zoals bij onze boerderij zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zelfs onder hout is er nog genoeg keuze. En naast hout kun je nog kiezen uit de volgende soorten gevelbekleding, namelijk kunststof, metaal en steen. Wil je bijvoorbeeld wel de voordelen van duurzaam en onderhoudsarm maar de uitstraling van hout, dan kun je kiezen voor kunststof gevelbekleding met houtlook. Wat je keuze ook is, het moet bij jou en de uitstraling van jouw woning passen en natuurlijk wat je er mee wilt bereiken. Weinig onderhoud, isolatie en uitstraling, allemaal pluspunten om jouw woning in een mooi jasje te steken.

Wat niet alleen voor buitenshuis geldt, ook op de wand in onze woonkamer kwamen planken, wel verticaal maar toch. Om vervolgens ook het schuurtje bij de moestuin onder handen te nemen. Deze heeft nu ook gepotdekselde zijkanten. En we zijn nog niet klaar, we hebben de smaak te pakken ;-)

Dit is een gesponsord blog.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Mooi hoor! Ik heb niet zo’n aversie tegen bakstenen als jij, maar de donkere betimmering is echt prachtig! Hoog op mijn huis/tuinwensenlijstje staat een ommuurde tuin, maar dat blijft vrees ik bij dromen… Fijne zondag! xxx