Tarte tatin met banaan.

thuis op nummer 14 - Muffins met wortel en chocolade.

Ik ben gek op tarte tatin en denk zeker te weten dat jullie allemaal de appelversie wel kennen.
Hier vervang je de appel dus door banaan, zo simpel als wat. En simpel om te maken is dit taartje ook nog eens. Ik gebruikte het fijne ovenschaaltje van Ferleon want een dichte vorm is zeker een must. Anders lekt de karamel zo je oven in en daar zit je zeker niet op te wachten. Simpel en makkelijk, ook door het gebruik van vers bladerdeeg.

Nu kwam het maken van deze tarte tatin spontaan, ik bladerde namelijk door het kookboekje met recepten van Janny van der Heijden. Jullie weten wel, van Heel Holland Bakt en ik had nog precies 3 flinke bananen liggen. Alleen geen vers bladerdeeg in de koelkast. Daarentegen heb ik wel altijd bladerdeeg in de diepvries op voorraad. Dus ontdooide ik drie plakken roomboterbladerdeeg en binnen no time stond het taartje in de oven.

Ingrediënten en keukenspullen.

  • 1 rol bladerdeeg (uit de koeling) of 3 plakken diepvries bladerdeeg
  • boter om de vorm in te vetten
  • lichtbruine basterdsuiker, zoveel dat het de bodem bedekt
  • 3-4 bananan (niet te rijp)
  • een dichte taartvorm van zo’n 20 cm doorsnee

Bereiden

Als je vers bladerdeeg gebruikt, laat je dit tot gebruik in de koelkast liggen. Gebruik je bladerdeeg uit de diepvries dan laten ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal goed dik in met boter, je hoeft dit keer niet zuinig te doen. Strooi vervolgens de basterdsuiker over de boter, het hoeft niet netjes. Pel de bananen en snijd ze in de lengte door de midden. Verdeel ze over de suiker, mooi dicht tegen elkaar aan.

Als je vers bladerdeeg gebruikt kun je gelijk verder, is het diepvries geworden dan leg je nu eerst de plakken boven op elkaar. Beetje bloem op het aanrecht en rol de drie plakken tot 1 plak iets groter dan je vorm. Dan leg je het deeg over de vorm en wat erover hangt duw je simpelweg om de bananen. En ook dit hoeft niet netjes, heerlijk hé zo’n taartje maken.Diepvries bladerdeeg rollen tot 1 lap voor de tarte tatin banaan.bladerdeeg over de bananen in het fijne ovenschaaltje van Ferleon.
Net uit de oven, deze tarte tatin met banaan.
In het midden van het deeg even een kruisje maken zodat het lucht eruit kan en in de oven maar. Na een klein half uur is je tarte tatin klaar. Laat hem even staan voor je hem op een schaal stort. Natuurlijk het lekkerst als je hem warm op eet. Nog lekkerder met wat crème fraîche of slagroom, beide kunnen zonder suiker want het taartje is al behoorlijk zoet.Ik ben gek op tarte tatin en denk zeker te weten dat jullie allemaal de appelversie wel kennen. Hier vervang je de appel dus door banaan, zo simpel als wat.
Ben je nu niet zo gek van banaan verwerkt in gebak, misschien zijn deze appel-bramengalettes dan iets voor jou om te maken. Kan ook prima in een ovenschotel gemaakt worden.

Bon Appétit …!

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Dat ziet er erg lekker uit Gertrud!

Ilse (by-ik.blogspot.nl)
4 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit!
En zo eenvoudig om te maken.