Ontbijtbrood met eieren, pancetta en gruyère.

thuis op nummer 14 - Ontbijtbrood met eieren, pancetta en gruyère.

De geur van versgebakken brood, de eitjes, tomaatjes én het spek is niet te weerstaan. Dan ook nog de gesmolten gruyère en het basilicum, alleen daarom wordt dit al één van jullie favoriete recepten. Ik weet het zeker, let maar op zodra jullie hem gemaakt, geroken én geproefd hebben. En zelf brooddeeg maken is ook een fijn karweitje en zeker niet ingewikkeld. Je moet er alleen wat tijd voor vrijmaken om het deeg te kneden en te laten rijzen. Mede daarom is het bij ons eerder een brunchgerecht dan een ontbijtgerecht.

Ingrediënten voor 4-6 personen.

 • 4-6 biologische eitjes
 • 1 1/4 theelepel gedroogde gist
 • 1 theelepel fijne kristalsuiker
 • 160 milliliter lauwwarm water
 • 225 gram bloem voor het brood + extra om te bestuiven
 • 1 theelepel zeezout
 • 1/2 eetlepel olijfolie + extra om te bedruppelen
 • 8 plakjes pancetta
 • 220 gram romaatjes (of kerstomaatjes)
 • 100 gram geraspte gruyère
 • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
 • handje vol verse basilicumbladeren
 • een bakblik of ovenschaal (25×25)

thuis op nummer 14 - Ontbijtbrood met eieren, pancetta en gruyère.
Bereiding.

In een kommetje meng je de gist, suiker en het lauwwarme water. Dit laat je ongeveer vijf minuten op een warme plaats rusten tot het schuimig wordt. Ondertussen meng je de bloem, het zout en de olijfolie in een grotere kom. Hier roer je het gistmengsel doorheen en brengt het samen tot een deeg. Dan bestuif je het werkblad en kneed het deeg in ongeveer 5 tot 8 minuten glad en soepel. Het voelt dan zacht en iets plakkerig aan. Terug in de kom geplaatst, laat je het afgedekt met een schone theedoek, twintig minuten rijzen op een warme plek. Daarna bestuif je opnieuw je werkoppervlak. Verwarm nu ook de oven voor op 220 graden. Vervolgens rol je het deeg uit tot een vierkant van 25 x 25 centimeter. Dan leg je het deeg, in een met bakpapier bekleed bakblik, het goed tot de randen en in de hoeken duwend.

Breek de eieren op het deeg, mooi verdeelt zodat overal evenveel zit. Leg de pancetta en de tomaten over de eieren. En bestrooi met de geraspte kaas, chilivlokken en het basilicum. Als laatste besprenkel je de olijfolie erover en mag hij in de oven. In het recept (wat overigens uit de Seasons komt) staat ongeveer 15 minuten maar ik heb hem nu twee keer zeker 25 minuten in de oven gehad tot hij gaar en mooi bruin was.thuis op nummer 14 - Ontbijtbrood met eieren, pancetta en gruyère. thuis op nummer 14 - Ontbijtbrood met eieren, pancetta en gruyère.

Op de pagina “Uit de keuken van thuisopnummer14′ vind je de recepten blogs verdeeld over verschillende categorieën. Handig voor als je bijvoorbeeld een brunch (of lunch) tafel wilt klaarmaken. Met o.a. de recepten van Scones en Lentebrood, zo staat er voor iedereen wel wat lekkers op tafel.

Bon Appétit …