Portugese custardtaartjes, vol van smaak.

thuis op nummer 14 - Portugese custardtaartjes, vol van smaak.

Iedereen die wel eens in Portugal is geweest heeft deze custardtaartjes ongetwijfeld gegeten. Heerlijk voor bij het ontbijt of de lunch, daarnaast ook erg lekker als dessert. Natuurlijk kun je voor de vulling custard uit een pak gebruiken. Maar geloof mij, niets smaakt zo lekker als zelf gemaakt. En bijkomend voordeel is dat je zo precies weet wat er allemaal in gaat. Wil je ze maken maar ben je te druk in de ochtend om dan het hele recept door te lopen. Geen probleem, dan maak je de custard gewoon de avond ervoor. Als je dat, afgedekt met folie bewaard in de koelkast, kun je er de volgende zo mee aan de slag. Voor 12 taartjes zet je het volgende klaar.

Ingrediënten en keukenspullen.

  • 3 biologische eierdooiers
  • 165 gram fijne kristalsuiker
  • 180 milliliter water
  • schil van 1 citroen
  • 1 vanillestokje, in de lengte gesneden en de zaadjes eruit geschraapt
  • 375 milliliter melk
  • 35 gram maïzena
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • muffinvorm met 12 holtes en ingevet
  • een oven, voorverwarmd op 200 graden

Bereiding van de vla.

In een steelpan meng je de suiker, het water, de citroenschil, het vanillestokje en de vanillezaadjes. Zet het pannetje op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Vervolgens mag het vuur op hoog en breng je het suikermengsel aan de kook. Dit kook je ongeveer 4 minuten of tot het mengsel iets dikker wordt en een siroop vormt. Dan verwijder je de citroenschil en het vanillestokje. Vervolgens meng je in een grote kom 125 milliliter melk met de maïzena glad. Hier klop je de eierdooiers doorheen. Giet de resterende melk hierbij, voeg de suikerstroop toe en klop goed door. Dan mag het mengsel weer terug in de steelpan op middelhoog vuur. Dit breng je zachtjes aan de kook. Kook al roerend 5 tot 6 minuten of tot het mengsel indikt tot een vla.thuis op nummer 14 - Portugese custardtaartjes, vol van smaak.

Bereiding van de bodem.

Hier volg ik niet meer het recept van de Seasons maar verwerk ik het bladerdeeg op mijn manier. Overigens kun je hier ook prima de vierkante bladerdeeg plakken gebruiken. Maar voor deze taartjes had ik ook een rol verse bladerdeeg in huis gehaald. Om mooie ronde plakjes deeg te krijgen gebruikte ik een speciale uitsteker. Wat natuurlijk ook prima met een kopje of schaaltje werkt. Na het uitsteken van de 12 rondjes hield ik zelfs deeg over waar ik nog 2 losse vormpjes mee vulde. De rondjes maakte ik, met behulp van de deegroller, nog iets dunner en groter. Natuurlijk wel eerst wat bloem op het aanrechtblad. Daarna konden de deegrondjes in de holtes van de ingevette muffinvorm. Op dit moment zet ik de oven aan om voor te verwarmen.

Inmiddels is dan de custardvla ook voldoende afgekoeld om verder te verwerken. In iedere holte gaat een flinke lepel met vla, waarna je de bovenkant glad strijkt. Je bakt ze in het midden van de oven. Zo’n 25 minuten of tot de vla goudbruin wordt en ‘blaren’ op de bovenkant verschijnen. Neem ze uit de oven en laat ze 5 minuten in de vorm rusten. Daarna neem je de Portugese custardtaartjes uit de vorm en legt ze op een rooster. Hier kunnen ze volledig afkoelen alvorens je ze serveert bij het ontbijt, brunch of dessert.thuis op nummer 14 - Portugese custardtaartjes, vol van smaak.

Bon Appétit …

Psje. Nog even over het voorverwarmen van de oven. Ook in dit recept staat bij het begin van de bereiding al dat je de oven aan moet doen. Ik weet niet hoe het bij jullie oven is maar die van mij doet er zeker geen 40 minuten over om warm te worden. Daarom wacht ik met het voorverwarmen tot ongeveer 5 minuten voor iets de oven in gaat.