Veelzijdige raster-fruittaartjes

Veelzijdige raster-fruittaartjes

Het recept van deze raster-fruittaartjes kwam ik tegen in de Seasons. Een fijn magazine vind ik dat, het heeft een heerlijke sfeer, met mooie interviews, columns en prachtige fotografie. Daarnaast staat er altijd wel een lekker recept in wat ik wil maken én bewaren. Wat ik vervolgens natuurlijk weer graag met jullie deel. Net zoals ik deed met het recept voor de bosbessentaartjes uit de Savoie, qua uiterlijk lijken ze wellicht maar de smaak is totaal anders. Het veelzijdige van de raster-fruittaartjes is dat je ze met jouw favoriete fruit kunt vullen. Om 6 van deze heerlijke fruittaartjes te maken, gebruik je de volgende ingrediënten en keukenspullen.Veelzijdige raster-fruittaartjes

Ingrediënten en keukenspullen.

 • 300 gram bloem
 • 200 gram boter
 • 100 gram suiker
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 1-2 eetlepel grove (riet)suiker
 • circa 500 gram fruit naar keuze (ik gebruikte bosbes, braam en framboos)
 • 1/2 vanillestokje
 • 2 theelepel maïzena
 • 25 gram suiker
 • 6 taartvormpjes van 10-12 cm, ingevet
 • deegroller
 • oven

Bereiding van het deeg.

Meng de bloem, boter, suiker en het zout in een kom en wrijf tussen de vingertoppen tot kruimels. Kluts het ei, waarna je de helft toevoegt aan het kruimelmengsel. Dit kneed je kort tot een samenhangend deeg. Als het te droog blijft, voeg je een lepeltje koud water toe. Dan vorm je een platte schijf van het deeg en laat het in folie gepakt een half uur rusten in de koelkast. Als het half uur voorbij is, bestuif je het aanrecht met bloem en rol je het deeg uit tot een lap van ca. 3 mm dik. Hier bekleed je alle vormpjes mee. Ik gebruik het deksel van de meelbus om de perfecte ronde vorm en afmeting te krijgen.Veelzijdige raster-fruittaartjesVeelzijdige raster-fruittaartjes

De rest van het deeg is om de rasters mee te maken. Ik vond het leuk om deze keer hartjes te maken in plaats van de standaard reepjes. Iets meer werk maar een beetje extra liefde kan nooit kwaad. En met een uitsteekvormpje gaat het nog best snel, al kwam ik er gaandeweg wel achter dat een groter formaat wat makkelijker verwerkt op het taartje. Als je genoeg hartjes hebt gemaakt, kan de oven voorverwarmd worden, 175C electrisch of 160-165C hetelucht.

De vulling.

Snijd het vanillestokje open en meng de vanillezaadjes en maïzena eerst de suiker anders klontert de vanille samen. Dan verdeel je een lepel van het suikermengsel op de bodems. Hier nog een tipje, gebruik bij zuurder fruit iets meer suiker en bij zoeter fruit wat minder. Vervolgens vul je de taartvormpjes verder met het fruit, druk iets aan. Let er ook op dat niet elk soort fruit hetzelfde volume heeft en het door het bakken ook nog slinkt. Je mag de vormpjes dus flink vullen.Veelzijdige raster-fruittaartjesVeelzijdige raster-fruittaartjes

Kwast de deegranden dun in met losgeklopt ei en leg de deegrepen over de fruitvulling. Waarbij je de randen voorzichtig aandrukt en overtollig deeg verwijderd. Bestrijk ook dit deeg met losgeklopt ei en bestrooi met de grove suiker. Bak de taartjes 30-40 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze op het rooster, in de vormpjes helemaal afkoelen. Heerlijk met lobbig geklopte slagroom of met crème fraîche, een beetje gezoet met poedersuiker.Veelzijdige raster-fruittaartjesVeelzijdige raster-fruittaartjes

Bon Appétit …

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3 jaren geleden

Oeh, taartjes! Heerlijk…vooral frambozen, da’s denk ik toch wel favoriet…

3 jaren geleden

Ze zien er geweldig uit! Krijg er trek van!! Stuur je ze ook op? ;P

Ilse (by-ik.blogspot.nl)
3 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit!