Natuurlijk wassen met Seepje.

Natuurlijk wassen met Seepje.

Heerlijke natuurlijke seep voor je handen – en we weten inmiddels allemaal hoe belangrijk handen wassen is – de was en je vaat. In mooie blauwe en groene flessen, die niet misstaan op het aanrecht, in het washok, toilet of badkamer. Daarnaast heeft iedere kleur zijn eigen wasfunctie, slim én handig. Natuurlijk had ik de blauw en groen gekleurde flessen tijdens het boodschappen doen wel zien staan. Net zoals ik ze ook online regelmatig voorbij zag komen. Toch duurde het even voor ik de stap maakte en het wasmiddel, waar ik zo’n beetje mijn hele volwassen leven de was mee deed, aan de kant zette. Maar als groot natuurliefhebber kan ik niet (meer) om Seepje en hun missie – een schonere én mooiere wereld – heen. Omdat Seepje natuurlijke was- en reinigingsproducten maakt op basis van de Sapindus mukorossi vrucht uit de Himalaya.

Geweldig dus dat ik, zo ergens eind september een fijn pakket van Seepje in ontvangst mocht nemen. Een goed gevulde doos met twee handzepen, afwasmiddel, vloeibaar wasmiddel met bijpassende wasverzachter en een doosje met superschillen. Met name naar dat laatste doosje was ik heel nieuwsgierig. En nu kan ik je haast zien denken, eind september ontvangen .. waarom dan nu pas dit blog?! Daar kom ik straks op terug, eerst nog even dit…Natuurlijk wassen met Seepje.

Natuurlijk én schoon

We willen natuurlijk allemaal dat de was goed schoon wordt en onze kleding weer fris ruikt maar tegenwoordig is (mee)denken aan het milieu minstens zo belangrijk. Seepje werkt hard om aan al deze punten te voldoen. Zo kunnen ze nu al zeggen dat al hun producten 99% natuurlijk zijn, dat is toch geweldig. Maar daar stopt het zeker niet, het streven is om 100% natuurlijk te zijn. Ze maken gebruik van hernieuwbare grondstoffen, waarbij meer dan 99% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong is. Drie belangrijke punten voor het selecteren en ontwikkelen van natuurlijke ingrediënten is de herkomst van die ingrediënten, onze gezondheid en de gevolgen voor het milieu. Als je op de flessen kijkt, zie je daar het Ecocert-logo staan. Het is een internationaal keurmerk en een bewijs voor ons dat meer dan 99% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong is.

Wil je het naadje van de kous weten? Welke ingrediënten gebruikt worden als waterontharder of verzachter? Geen enkel probleem! Seepje is hier namelijk heel open over. Weten wat er wel in zit, klik dan HIER! Je kunt dan trouwens ook gelijk lezen wat er niet in zit.Natuurlijk wassen met Seepje.

De verpakking

Nu heb ik het alleen nog maar over de inhoud gehad maar ook de buitenkant werkt mee. Zelfs zo goed dat de flessen na gebruik weer opnieuw gerecycled kunnen worden. Ingeleverd plastic afval, met name in de gemeente Rotterdam, wordt na het scheiden tot kleine korreltjes teruggebracht. Deze worden gesmolten en krijgen een kleurtoevoeging van 3% en voilà, daar is de Seepje fles. Gemaakt van 97% gerecycled plastic, in 2019 hebben ze 39.864 kilo plastic gered. Of anders gezegd, meer dan 1 miljoen plastic tasjes. Dat je als bedrijf goed bezig bent bewijst ook het volgende. Het toffe en duurzame ontwerp van de fles is bekroond met meerdere internationale design awards, zoals de Red Dot Design-award. Chapeau!

Ps, Ook de verpakking van de schillen doet mee. Deze moeten namelijk wel droog blijven, daarom zit er een biologisch afbreekbaar plastic zakje omheen, gemaakt van polymelkzuur!

En wat nog meer

Nog veel meer, naast de ingrediënten en de verpakking denkt Seepje ook aan de schillenboeren in Nepal en India. Dat er een eerlijke prijs wordt gegeven maar ook aan gelijkheid en verbetering van de werkplaatsen. En er worden trainingsprogramma’s voor de boeren opgezet waardoor de kwaliteit beter wordt en de opbrengst omhoog kan.
Dan het vervoer van de schillen, want waarom moet dat allemaal van zover komen? Die keuze is heel bewust genomen en door de samenwerking met The GoodShipping Program is de reis van de schillen Co2-neutraal. Je kunt het op de site van Seepje precies nalezen.Natuurlijk wassen met Seepje.

Als je van de natuur en dus ook van dieren houdt, zul je blij zijn dat ook Seepje dol op dieren is. Dat kan ook niet anders als je een heuse kantoorhond hebt! Logisch gevolg hiervan is dat alle producten dierproefvrij zijn. Daarnaast zijn bijna alle producten geregistreerd door de Vegan-society. Wat betekent dat de producten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Waarom dan niet voor allemaal, ook daar wordt niet geheimzinnig over gedaan, je leest het HIER.
En als laatste maar zeker zo belangrijk werkt Seepje samen met drie sociale werkplaatsen, sociaal ondernemen heet dat. Er wordt niet gekeken naar beperkingen maar naar talenten. Goed voor hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en sociaal contact.Natuurlijk wassen met Seepje.

Mijn ervaring *1

Dat is dus waarom er zo’n tijd tussen het ontvangen van de producten én het schrijven van dit blog zit. Heel simpel, ik wilde eerst alle producten testen zodat ik mijn ervaring eerlijk met jullie kan delen. Daarnaast is het ook Seepje hun eigen schuld. Als er op de wasmiddel fles staat dat je er 23 x mee kan wassen, voelt dat toch als een uitdaging. Die ik aanging en won of toch niet? Want na 23 x wassen, zat er nog steeds wasmiddel in fles en ik was bijna iedere dag! Bij de fles wasverzachter had ik zo mijn twijfels, ik gebruik dat namelijk nooit. Onze kleding is zacht genoeg, zonde van het het geld en ik vind het een extra (onnodige) belasting voor het milieu. Nu weet ik inmiddels dat Seepje’s wasverzachter verzacht met natuurlijke ingrediënten dus deze heb ik getest met ..Natuurlijk wassen met Seepje.

..de superschillen. Je kleding wassen door een katoenen zakje met schillen in je wasmachine te doen, hoe verzin je het. Maar het werkt echt! Zodra de schillen in aanraking komen met water, komt de natuurlijke zeep vrij. Zeep die geschikt is voor o.a. wol en zijde, waar je op alle temperaturen mee kan wassen én hypoallergeen en pH-huidneutraal is. Dat is toch geweldig! Er zitten genoeg schillen in voor 30 x wassen maar zover ben ik nog lang niet. En in combinatie met de wasverzachter vind ik het een perfecte match.

Mijn ervaring *2

Deze periode leent zich wel heel goed om handzeep te testen. Dus de twee flessen, Eucalyptus met Rozemarijn en Lavendel met Tonka, zijn goed gebruikt. Van Tonka had ik nog nooit gehoord maar dit is een boon waarvan de geur lijkt op vanille, amandel, kaneel en kruidnagel. Heerlijke geuren, en ook weer 100% natuurlijk, pH-huidneutraal en vegan. Geen droge e.o. ruwe handen na al dat wassen, wat natuurlijk heel fijn is. Fijn is ook dat je handen echt goed schoon worden, zelfs na een dag met je handen in de aarde gewroet te hebben.

Dan ben ik al bij de laatste fles aangekomen, een fles afwasmiddel. En ook al hebben wij een vaatwasser, er zijn spullen die je beter met de hand af kan wassen. Er staat hier dan ook altijd een fles afwasmiddel in de keukenla. Als deze dan de naam – swingende citrus geur – draagt, maakt dat de afwas een stuk leuker. Natuurlijk wassen met Seepje.

Maar als je het mij vraagt, ontbreekt er nog wel een product in deze schoonmaaklijn. Dus Melvin en Jasper, ik heb een mooie uitdaging voor jullie. Het ontwikkelen van tabletten voor de vaatwasser!