Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.

Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.

Een strook gras en wat mos zo hier en daar, dat was het wel zo’n beetje. Weinig tot de verbeelding overlatend, dat stukje groen naast de oprit. Met daarnaast nog een heel groen weiland. En zoals jullie wel weten, aan de andere kant van de boerderij ook een groot grasveld, weliswaar met fruitbomen erop maar toch. Dus dat stukje naast de oprit, kon best wat creatiever ingedeeld worden. Al was het alleen maar om wat extra kleur aan al dat groen toe te voegen. Bovendien staat het zo gezellig als je aan komt rijden. Maken we nog meer vlinders en bijen blij en heb ik nog meer bloemen voor op de vaas. Kortom, alleen maar pluspunten!

Als we dan de knoop hebben doorgehakt, gaan we er ook gelijk mee aan de slag. (ook al zijn er nog genoeg andere projecten waar we mee bezig zijn) Daar komt bij dat er een aantal planten een andere plek nodig hadden. De planten die we eerder dit jaar achter in het land hadden gezet, omdat ze uit hun bakken groeiden. Waar ze het zo goed deden, dat de verse knopjes die er in kwamen, gelijk weer door de reeën opgepeuzeld werden. En dat ging me toch net iets te ver, dus uitgraven maar weer. Gelukkig doen ze het op hun nieuwe plek ook weer goed.Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.

Gekregen en ook gekocht.

Uit het land haalden we zo’n tien flinke planten, o.a. Zeeuws knoopje, witte zonnehoed, akelei maar eenmaal geplant leken ze helemaal niet meer zo groot. Er moesten nog flink wat planten bij komen om het ‘stukje groen’ goed te vullen. Dahlia’s, die al een paar jaar bij de overkapping in bakken stonden, kregen hier een nieuwe plek. Maar er kwamen ook een paar nieuwe variaties bij. De blauw/paarse lupines en ridderspoor die ik zelf gezaaid had konden er ook gelijk in. Zeker twee ritten met een volle auto, gevuld met planten uit de tuin van mijn ouders, staan er in. Bijvoorbeeld ijzerhard (echt heel veel ijzerhard) en wat een dankbare plant is dat zeg, net zoals witte cosmea en witte Gauria. Waarschijnlijk beter bekend als Prachtkaars, waar meerdere soorten van zijn. Volgend jaar eens goed kijken welk soort wij in de tuin hebben staan, Whirling Butterflies klinkt wel leuk of Summer Breeze.Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.

Naar kwekerij De Horst in Elsloo kon ik een verlanglijstje mailen waarna zij voor mij op zoek ging. Super geregeld en niet veel later konden ook deze plantjes de grond in. Denk aan anemoon, herfstanemoon, ooievaarsbek en verschillende kleuren klaprozen. En bij Diverse Pluimage kocht ik drie kleuren zonnehoed – zacht geel, roze en oranje/bruin – een paar planten van elke kleur.Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.

Vol verwachting..

De meeste plantjes die we in juli/augustus in de grond zetten waren nog niet zo groot. En al zijn ze goed gegroeid, er zit nog veel te veel zand tussen de planten. Dan heb ik het ook alleen nog maar over de strook direct grenzend aan de oprit. Want dat deel heeft Johan ontdaan van het gras voor we de planten er in zetten. Vervolgens hebben we een zigzag grasstrook gemaakt, als wandelpad zeg maar. En de strook daarnaast is nog ‘gewoon’ gras. Ook hier hebben we planten geplaatst maar vonden we de grassen en ‘onkruid’ te mooi om te maaien. Inmiddels hebben we ervaren dat het veel te lastig is. En dat het flink doorgroeiende gras, de bloemen die we graag willen zien, eronder krijgt. We weten dus al dat er een fijn omspitklusje voor volgend voorjaar op de agenda staat.

Naast deze strook hebben we trouwens, langs het hek bij het weiland, boerenjasmijn geplant. Als alle 22 planten goed aanslaan moet dit een mooie groene haag worden met witte bloemetjes, die ook nog eens heerlijk ruiken. Daarnaast dienen ze ook als natuurlijk windscherm, althans dat is het plan.Van grasstrook naar een kleurrijke bloemenweelde.

Als laatste toevoeging, voor dit jaar dan, heb ik twee weken geleden een doos vol bollen kris kras in de grond gestopt. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten en kleuren Alliums, kievitsbloemen, naald van Cleopatra (de oranje) en zwarte tulpen! Verder hebben we ook nog narcissen en een flinke handvol sneeuwklokjes in de grond gedaan. Maar dan aan de voorkant van de boerderij, alleen wit en zachtgeel. Ik kan bijna niet wachten tot het voorjaar en dat terwijl ik zo van de herfst en de winter houd! Vol verwachting dus maar niet op Sinterklaas of de kerstman. Maar of alle planten en bollen goed aanslaan en gaat groeien en bloeien!

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse (by-ik.blogspot.nl)
3 jaren geleden

Prachtig zo’n gekleurde weide!
Op de vaas staan de bloemen ook prachtig. Dubbel genieten.

3 jaren geleden

Prachtig Gertrud. Ik kan me goed voorstellen dat je niet kunt wachten tot het voorjaar is :-)