Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

Vanaf de allereerste keer dat ik tussen rijen en rijen met de mooiste dahlia’s liep dacht ik, wat lijkt me dit geweldig. Gewoon mijn eigen dahliapluktuin. Wel wat kleiner van opzet natuurlijk maar wel zo groot dat ik er regelmatig een mooie hoeveelheid dahlia’s van kon plukken. Ik zag de vazen al gevuld met flinke boeketten in de mooiste kleuren en vormen. Met dit beeld in gedachten hebben we het jaar erop een mooi plekje achter de boerderij uitgezocht. Een beetje in de luwte en half verscholen achter het houthok. Vervolgens een start gemaakt met het uitzetten, om daarna de bovenste laag gras te verwijderen. De grond los gespit en verrijkt met organische mest, waarna mijn allereerste bestelde knollen de grond in konden.Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

‘Natuurlijk’ kocht ik mijn knollen bij de FamFlowerFarm. Als je daar besteld, krijg je bij iedere dahliaknol een mooi kaartje met informatie. Natuurlijk hoe de dahlia heet en maar ook hoe je de knollen moet planten. En wil je toch nog meer informatie, kun je die vinden op hun site. Linda & Marlies schreven het blog Hoe plant ik dahlia’s waar alle informatie in staat die je nodig bent.Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

In mijn eerste dahliapluktuinjaar kocht ik op de jaarlijkse fair in Frederiksoord – voor een goed doel – ook nog een aantal knollen. Toen ze in bloei kwamen, bleek dat ze allemaal hetzelfde van kleur en vorm waren. Dus daar heb ik een paar van weggegeven, zij blij en ik blij. Ik vind het niet erg om een paar dezelfde dahlia’s ertussen te hebben maar geen twintig. Het is tenslotte geen dahliafarm ;-)
Hoe dan ook, mijn eerste dahliapluktuin was een feit!Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

Nieuwe plek.

Vorig jaar verhuisde het dahliaveldje naar zijn nieuwe plek. Ook hier eerst weer uitzetten, omspitten en daarna een poosje met rust gelaten. Vervolgens op de knieën om het onkruid er met de hand uit te trekken. Voor ik begon dacht ik, dat heb ik zo klaar… zoveel groter is dit stukje immers niet. Dat viel nog mooi tegen, het heeft me toch mooi een weekend, én de nodige spierpijn gekost. Maar daarna zag het er wel mooi strak uit en klaar om de dahlia te verplaatsen. Ja, verplaatsen dus want ik heb de knollen nog geen enkele keer voor de winter uit de grond gehaald. Ik geef toe dat het ook gemakzucht is. En aangezien het de laatste jaren niet echt hard gevroren heeft, valt de schade reuze mee. Hooguit drie of vier rotte knollen, daar doe ik het wel voor, want het bespaart natuurlijk aardig wat werk.Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

En daar komt bij dat het prachtige plaatjes oplevert als het wel heeft gevroren en de bloemen een mooi laagje rijp krijgen.Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

Dit jaar hebben we de grond bedekt met een laag houtsnippers, sowieso handig omdat met regen geen zand op de planten komt. Maar ik hoop ook dat deze extra laag er voor zorgt dat alle knollen nu goed blijven. Al bleek dit jaar dat een rotte knol blijkbaar toch kan uitgroeien tot een plant. Ik had ze namelijk op de composthoop gegooid, en daar verschenen ineens drie planten. Die ook – net zoals de rest – het hele seizoen prachtig hebben gebloeid.Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

Dahlia fan, ‘ik houd gewoon van dahlia’s’

Vrijdag vier september mocht ik aanwezig zijn bij de lancering van het prachtige koffietafelboek ‘Liefde voor Dahlia’s’. Met dit lifestyle dahliaboek willen Katja, Linda & Marlies hun liefde voor bloemen en natuur verspreiden. Natuurlijk vond dit plaats tussen de dahlia’s. Heerlijk in het zonnetje met gezellige mensen, hapjes en een (alcoholvrij) drankje. Over deze middag maar vooral over het Dahliaboek schreef ik al een uitgebreid blog.

“Als je dan ineens tijdens de toast jouw naam genoemd hoort, is dat wel even schrikken. En de woorden, “lieve ideale lezeres” en “onze persona Gertrud, voor wie het boek met alle liefde hebben gemaakt”, zorgen dan ook acuut voor tranen in mijn ogen. #ourdahliabookrolemodel WAUW! “Mijn eigen dahliapluktuin, wat een kleurenpracht.

Dat Linda nog iets vertelde over het nieuwe magazine in combinatie met mij, drong niet echt tot me door. Maar inmiddels weet ik het! Ik sta als echte dahlia fan op A4formaat, zo ongeveer in het midden van het prachtige FAM.Magazine. Welke je bij iedere bestelling – zowel bij de dahlia’s als bij de tulpen en narcissen – als cadeau ontvangt. Hoe leuk is dat!

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda
3 jaren geleden

Geïnspireerd door jouw verhaal en mooie foto’s direct knollen besteld. Mijn opa had vroeger ook een pluktuin bij zijn boerderij. Nu wij een stadsboerderij hebben gekocht wil ik niet achterblijven. Dank je wel!

3 jaren geleden

Prachtig! Ik kan ook niet wachten tot ze weer bloeien Gertrud! Fijne zondag daar X