Zuurstoktruffels met room en koekkruim.

Zuurstoktruffels met room en koekkruim.

Vorig jaar, even voor kerst kreeg ik het prachtige Kerst kookboek van Donna Hay cadeau. Wat een mooie gerechten staan hierin en heus niet alleen voor kerst. Ik bedoel wij lusten in de zomer ook best parmezaankoekjes, crackers met gebrande boter, honing en salie of een tarte tatin met geglaceerde wortelgroenten. Maar eerlijk is eerlijk, bij peperkoeken harten en kalkoen denk je wel gelijk aan Kerst. Net zoals die gezellig rood/wit gedraaide zuurstokken. Die ik gewoon ieder jaar weer koop voor de kerstboom in de keuken. En ieder jaar weer blijven ze hangen, want niemand hier in huis die ze op eet. Dus met het opruimen van de kerstspullen, heb ik ook één doosje mee naar zolder gedaan. Dan weet ik zeker dat ik ze volgend jaar niet weer koop.

Nu had ik alleen nog een stuk of tien gebroken zuurstokken over en toen dacht ik aan dit recept. En geloof mij, deze truffels zijn zeker niet alleen lekker met Kerst! Ze smaken een beetje naar after eight en in plaats van de zuurstokken kun je er natuurlijk – als je ze nu wilt maken – ook spikkels of iets dergelijks over heen strooien.Zuurstoktruffels met room en koekkruim.

Ingrediënten.

  • 10 zuurstokken
  • 300 gram kant en klare met room gevulde chocoladekoekjes (ik gebruikte oreokoekjes)
  • 400 gram pure chocolade, gesmolten
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 80 milliliter room

Bereiden van de truffels.

Maal de zuurstokken fijn in een foodprocessor. Je schept er twee eetlepels kruim uit en zet ze apart. Doe de koekjes in de foodprocessor bij het resterende zuurstokkruim en maal ze fijn. Hier voeg je de helft van de chocolade en alle vanille toe en draait tot alles goed is gemengd. Vervolgens gaat de room erbij en draai je tot hij net mengt. Doe het mengsel in een middelgrote kom en zet dit vijftien minuten in de koelkast of tot het is opgestijfd.Zuurstoktruffels met room en koekkruim.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Controleer of de resterende chocolade nog vloeibaar genoeg is, anders moet je deze opnieuw smelten. Dan begin je met het rollen van balletjes – ongeveer dertig stuks – van elk één eetlepel van het mengsel, deze doop je in de chocolade. Leg de truffels op de bakplaat en bestrooi ze met het bewaarde zuurstofkruim. Zet ze één uur in de koelkast of tot de chocolade gestold is. Dien ze op, zowel lekker bij koffie als bij thee.Zuurstoktruffels met room en koekkruim.Zuurstoktruffels met room en koekkruim.

Bon Appétit …

ps, op de foto’s zie je het prachtige boek ‘Flower Happiness’ van Annemarije, hier vind je heel veel tips en trics voor het starten van een bloementuin. Het feestje op mijn theemok zijn de kleurrijke designs van Steam Waverz. Je geniet meermaals van de fijn geïllustreerde tekeningen
want Steam Wavers zijn herbruikbaar. Beide kreeg ik toegestuurd.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angeliek
3 jaren geleden

Ziet er heerlijk uit!

3 jaren geleden

Mmmm, om je vingers bij af te likken :-)