Een keuken om blij van te worden.

Een keuken om blij van te worden.

Op een zondag – ergens in de nazomer van 2014 – werd het zaadje geplant voor onze woonkeuken. Wij mochten namelijk in alle rust rondkijken in én om de boerderij of het misschien toch wat voor ons was. Heel slim natuurlijk van de vorige eigenaars want rustig rondkijken zonder tijdslimiet is erg fijn. Zeker als je ook nog vrijelijk kunt praten over wat je wel of niet mooi vindt én wat je allemaal anders zou doen. Zo leefden de vorige eigenaars voornamelijk in het achterhuis, een ruime woonkamer met aangrenzend een soort van U keuken. Wellicht weet je het nog, hij zat waar nu Johan zijn werkkamer en onze inloopkast zit. Maar zodra wij één voet over de drempel van het voorhuis zetten – waar trouwens ook een U-keuken zat – was het voor ons duidelijk dat daar onze woonkeuken zou komen.

Meer dan genoeg plek voor een grote tafel met lekker veel stoelen. Daarnaast nog alle ruimte voor één van de eiland keukens die we al zo lang op ons verlanglijstje hadden staan. Met natuurlijk als kers op de taart, het geweldige uitzicht!

Trip down memory lane.

Voor we daadwerkelijk aan die tafel plaats konden nemen en koken aan ons keukeneiland moest er nog heel wat gebeuren. Nog even een korte trip down memory lane, natuurlijk met voor- en na foto’s, voor uitgebreide verslagen klik hier en hier. Het voorhuis was heel vroeger – toen er nog geboerd werd – het woonhuis en bestond uit twee ruimtes. Aan de indeling hier was al die jaren niks veranderd, links zat de keuken (deze was wel recent vernieuwd) en rechts de woonkamer. Beide ruimtes gescheiden door een wand, wat later een heuse draagmuur bleek te zijn. Alles haalden we eruit! We verkochten de keuken, de tafel en stoelen, de vloer, lampen, noem het maar op, wat we zelf niet gingen hergebruiken mocht weg. We plaatsten een steunbalk, verwijderden verrotte steunbalken inclusief zwammen en gingen behang én vloerbedekking (vastgeplakt met superlijm) te lijf. Wat overbleef was een kale en lege ruimte!

Klaar voor de opbouw. Er kwamen wanden met isolatie, leidingen werden ingefreesd en de wanden glad gestuukt. We plaatsten de keuken en ook het betonnen blad. Beetje bij beetje begon het er uit te zien zoals we het bedacht hadden.

Keukenapparatuur.

Natuurlijk kwam er ook het nodige aan keukenapparatuur in onze keuken. De keuze voor een vaatwasser, een ruime koelkast en vriezer hadden we snel gemaakt, met al dat sporten, op verschillende tijden werken én het heen en weer gereis. Voor een strakke uitstraling op het kookeiland kozen we voor drie losse gaskookplaten, met genoeg ruimte er tussen voor de grote pannen. Twee kookplaten zijn hetzelfde, nl. één grote en één kleine pit en de derde kookplaat heeft een wokbrander. Handig is dat we deze t.z.t. zo om kunnen ruilen voor inductiekookplaten.  Nu heb ik maar van één ding een beetje spijt, dat we naast de heteluchtoven ook niet gelijk voor een stoomoven zijn gegaan.

Wat bevestigd werd toen ik op de site van Nuva Keukens keek. Tegelijkertijd bakken én stomen lijkt mij ideaal dus een stoomoven staat vanaf nu op mijn verlanglijstje. Los daarvan is onze woonkeuken echt een keuken om blij van te worden, iedere dag weer!

Dit is een gesponsord blog.