Tuinen van Appeltern, zoveel tuininspiratie.

Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Met meer dan 200 voorbeeldtuinen stond dit grootste tuininspiratiepark van Nederland al een hele poos op mijn ’to see’ lijstje. De tuinliefhebbers weten dat ik het nu over de Tuinen van Appeltern heb. Fijn voor mij dat mijn moeder ook van tuinen bezichtigen houdt. En omdat ze haar verjaardagscadeau – jarig in maart én een dag samen op pad zonder teveel maatregelen – nog mocht inwisselen, vertrokken we de eind juli richting Appeltern. Nadat we de auto hadden geparkeerd, lekker dicht bij de ingang, konden we naar binnen. Bij de entree krijgen we een informatie boekje mee, met heel handig in het midden een plattegrond van het park. Met een kop koffie en natuurlijk wat lekkers erbij, besluiten we om de aangegeven route te volgen.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Zoals je aan de foto’s kunt zien, heb ik wel duidelijk een voorkeur voor kleur en bloemsoort. En is het huis van betongaas – waar mijn moeder zo mooi in poseert – niet geweldig? Die zou ik zo naar ons natuur-bloemenland willen verhuizen. En als ik dan toch bezig ben, voor de kas maak ik ook graag een plek vrij in de moestuin!Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Deelgebieden.

Heel handig is dat het park is verdeeld in deelgebieden, waarbij ieder deel heeft een eigen kleur heeft. Vijf kleuren om precies te zijn, en besluit je om de route te volgen – zoals wij deden – dan start je met het roze deel. Vervolgens bezoek je het blauwe, oranje en witte deel. Het groene deel is vooral voor de jongste bezoekers onder ons.

  • Tuinen en Planten (het roze deel) Hier vind je de meeste planten en vooral hoe je ze met elkaar combineert. Een heel fijn begin.
  • Tuinen en Trends (het blauwe deel) Waar de meeste voorbeeldtuinen zijn aangelegd en altijd de laatste inrichtingstrends te zien zijn. Gelukkig voor ons was het een mooie dag en was accommodatie Buitenlucht geopend. Hier hebben wij hebben heerlijk buiten geluncht.
  • Tuinen en constructies (het oranje deel) Met veel informatie over tuinmaterialen als schuttingen, bestratingen en tuinhuizen. Ook vind je hier de groentetuin, de kleineren stadstuinen en natuurlijk de Oude tuin. Daar waar de Tuinen van Appeltern begin jaren tachtig begon.
  • Natuurlijk spelen (het groene deel) Met hulp van Kabouter Kas vind je kind vogels, bijen en vlinders én laat hij zien waar er gespeeld kan worden. Super leuk in de boomhutten of bijvoorbeeld in het bamboebos.
  • Borders en tuinhuizen (het witte deel) Dit deel bestaat vooral uit verbinden, een lang pad met kleurige zijkanten. Waar je langs de Winkel van Sinkel komt, de plantenmarkt en de cadeauwinkel.

Hoe, wat en waar.

Naast het bezoeken van de tuinen van Appeltern is een bezoek aan de website ook zeker een aanrader. Hier kun je de tuinen die je bezocht hebt terugvinden mét heel veel bijbehorende informatie. Zoals foto’s, het ontwerpplan en een video, maar ook een plantenlijst waar heel handig bij aangegeven staat welke planten op dit moment in bloei staan. Ook het tuinnummer staat hierbij vermeld, wat weer handig is voor als je de tuinen nog gaat bezoeken. Als je in het park bent en je jouw perfecte tuin hebt gevonden, krijg je ook hier een schat aan informatie.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Door middel van het bord waar de naam van tuin, de ontwerper, het tuinnummer, een QR-code en een NFC-tag vermeld staat. Via QR-code of NFC-tag kun je de digitale tuin oproepen met foto’s, plantenlijsten, alle toegepaste materialen en het ontwerp. Daarnaast zijn alle planten en producten, heel slim gekoppeld met de webshop van de Tuinen.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Het kopje ‘Tuinadvies’ is ook zeker een bezoekje waard. Onderverdeeld in Tuinieren, Plantenencyclopedie, Droomborders, Workshops&Cursussen, Tuinadviesdiensten, Schetsservice en Vind een hovenier. Bomvol informatie, werkelijk alles is aanwezig om een paar fijne groene vingers te kweken.Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Coloradokever

Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Seringhortensia

Tuinen van Appeltern, heel veel tuininspiratie.

Wil je nu nog meer tuininspiratie opdoen, lees dan ook de blogs die ik schreef over de Tuinen van Mien Ruys & Twaalf april, de geboortedag Mien Ruys.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 jaren geleden

Prachtig en gezellig zo samen op pad! En ja, zo’n kas zou ik ook erg graag in de moestuin willen hebben :-)