Stoofperentaart met romige vulling.

Stoofperentaart met romige vulling.

Laten we het jaar 2023 maar eens goed beginnen, wat zeker lukt met deze heerlijke stoofperentaart met romige vulling! Het recept haalde ik uit de Landleven waarbij ik in plaats van amandelspijs (zijn wij niet zo’n fan van) mascarpone gebruikte. Je begrijpt, daar wordt hij nog veel lekkerder van. Nu wil je deze heerlijke taart natuurlijk ook maken? Lees dan vooral verder!

Ingrediënten.

 • Voor de peren:
 • 10 – 11 stoofperen
 • 200 ml water
 • 25 gram suiker
 • reepjes sinaasappelschil
  Voor het deeg:
 • 60 gram boter, op kamertemperatuur
 • 60 gram witte basterdsuiker
 • snuf zout
 • 1/4 ei
 • 7 gram water
 • 125 gram bloem
 • 2,5 gram bakpoeder
  Voor de vulling:
 • 250 gram mascarpone (origineel recept 150 gram amandelspijs)
 • 200 gram crème fraîche (origineel recept 300 gram)
 • 1/4 ei
 • 70 gram suiker
 • 1,5 ei
 • 6 gram vanillesuiker

Stoofperentaart met romige vulling.Bereiden van de stoofperen en het deeg.

Schil de stoofperen, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Doe de peren in een pan met het water, de suiker en de sinaasappelschil. Breng het geheel aan de kook, zodra het kookt zet je het vuur zo laag mogelijk. Stoof de peertjes ruim een uur tot ze beginnen te kleuren en een beetje zacht zijn. Niet te zacht want ze gaan natuurlijk nog de oven in. Haal de peertjes uit het water, laat ze afkoelen en dep ze droog.

Voor het deeg meng je de boter met de suiker, het zout, het ei en het water. Kneed er vervolgens de bloem en het bakpoeder door. Dit deeg verpak je in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Samenstellen van de taart.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast. Kneed het weer even door en rol het dan uit tot een lap van 3 millimeter dik. Hier bekleed je de ingevette taartvorm mee. Om het teveel aan vocht tegen te gaan, we willen geen ‘soppig’ deeg, verdeel ik ongeveer een eetlepel custardpoeder over het deeg. In het originele recept wordt hier het amandelspijs uitgerold en over de bodem gelegd. Verdeel dan de afgekoelde peertjes met de snijkant naar beneden over de taartbodem. Voor de vulling meng je nu de hiervoor benoemde ingrediënten en schenkt dit mengsel over de stoofperen. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar en mooi van kleur. Eventueel kun je na ongeveer 20 minuten nog geschaafde amandelen over de taart strooien.Stoofperentaart met romige vulling.

Bon Appétit..

Dit is trouwens niet de eerste keer dat ik een taart met stoofpeertjes maakte. Wellicht herinner je je deze Stoofperentaart nog? Ook zeker een aanrader om te maken!