Rabarber-aarbeienjam, een echte match.

Rabarber-aarbeienjam, een echte match .. (made in heaven). Vorig seizoen maakte ik de jam voor het eerst, en was het wat ons betreft een echte hit. Ik had ook nog niet eerder zoveel rabarber te oogsten. Zoveel dat de moestuinbak, ik tuinier namelijk in moestuinbakken, eigenlijk aan de kleine kant was. Heel fijn dus toen bleek dat de aardappelbakken, die we na de zomer over konden nemen, een slag groter bleken dan onze ‘oude’ bakken. Na de laatste oogst rabarber heb ik de planten verhuist naar één van de grotere bakken. De verhuizing hebben ze in ieder geval allemaal overleefd want er zitten alweer mooie dikke knoppen in. Nu twijfel ik alleen of ik de planten af zal dekken met de zogenoemde bleekpotten. Vind ze sowieso altijd prachtig staan en ik ben wel benieuwd of wij het verschil ook proeven..

Maar goed, terug naar waar dit blog over gaat, de rabarber-aardbeienjam. Ik maakte een dubbele portie, aangezien we rabarber en aardbeien in overvloed hadden. Het recept komt uit de Landleven van 2021.

Ingrediënten.

  • 750 gram rabarber, in stukjes van 1 cm.
  • 500 gram aardbeien, de grote gehalveerd.
  • 1 eetlepel citroensap.
  • 500 gram geleisuiker speciaal (minder zoet).
  • schone jampotten, ik gebruikte vijf Bonne Maman jampotten.

Bereiden van de jam.

Meng de rabarber met de aardbeien, het citroensap en een klein scheutje water in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook en laat het even rustig pruttelen tot de rabarber in stukjes uiteenvalt. Dan voeg je de suiker toe. Roer dit goed door elkaar en breng de jam op hoog vuur aan de kook. Laat dit één minuut goed doorkoken. Schep de jam in de jampotten, ik gebruik daar altijd zo’n handig trechtertje voor. Scheelt veel geklieder en brandwonden! Draai de deksels er goed op en laat rustig afkoelen. De jam is zeker een jaar houdbaar. Zalig op beschuit (met roomboter eronder), eigengebakken scones en wafels of om verder te gebruiken in taarten.