Rabarber blondies met witte chocolade.

Heerlijke smeuïge rabarber blondies met witte chocolade. De chocolade gaat er in stukjes door maar is natuurlijk ook erg lekker om er gesmolten over heen te drizzelen, zoals dat heet. En de jam die voor de blondies gebruikt wordt, is de Rabarber-aardbeienjam uit mijn vorige blog. Dit gebak is zo’n succes dat ik al bijna door mijn voorraad jam heen ben. Geen nood trouwens mocht je nu geen jam hebben. Je kunt ook ‘gewoon’ de hoeveelheid rabarber in een laagje water – eventueel met wat rietsuiker – koken tot het uiteenvalt. Wel laten afkoelen voor gebruik.

Ingrediënten.

  • 150 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 85 gram boter, gesmolten
  • 200 gram kristalsuiker (het recept zegt 225 maar 200 is zoet genoeg)
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram witte chocolade, in stukjes gehakt + extra voor het drizzelen
  • 150 gram rabarberjam

Bereidingswijze.

Bekleed een kleine bakvorm (bijvoorbeeld van 15 bij 20 centimeter of een broodbakblik van 12 bij 21 centimeter) met bakpapier. Laat het bakpapier aan de zijkanten wat overhangen, zodat je straks de blondies makkelijk uit de vorm kunt halen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop met de mixer de boter, (gesmolten en wat afgekoeld) met de suiker tot een glad mengsel. Ondertussen meng je in een kom de bloem, het bakpoeder en het zout, ik gebruik altijd gewoon een vork. Als het een mooi glad mengsel is voeg je het ei en het vanille-extract toe, klop tot het opgenomen is. Dan spatel je het bloemmengsel er door, samen met de stukjes chocolade. Nu schep je een derde van het beslag in de vorm, hier verdeel je de jam over. Met de rest van het beslag dek je de jam af. In de over versmelt dit met elkaar dus je hoeft het niet ‘netjes’ te maken. De blondies bak je in 30 tot 40 minuten gaar, controleer dit wel (met een satéprikker) want hij moet wel smeuïg blijven.

Laat zeker een half uur afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in stukken snijdt. En eventueel nog versiert met wat gesmolten witte chocolade.

Bon Appétit..