Mien Ruys, de tuin is een proces.

Drie keer – of eigenlijk vier keer, het feestje van mijn oom en tante meegerekend – bracht ik een bezoek aan de Tuinen van Mien Ruys. Een heerlijke èn zeker ook de perfecte plek om veel verschillende tuinen verdeeld over de seizoenen te zien. Zo was ik er al in de herfst en op 12 april, de geboortedag van Mien. En dan dus die derde keer vorig jaar op de laatste dag van mei. Twintig dagen te vroeg om ook de zomer op het lijstje af te kunnen vinken, al was het weer zeker zomers te noemen. En gezellig was het ook want samen met groot tuinliefhebster Sandra.

Mien Ruys

Ik schreef het al in mijn eerdere blogs over de tuinen.. Een beetje tuinliefhebber heeft er over gehoord en ‘moet’ toch echt een bezoek brengen aan de Tuinen van Mien Ruys. Midden in Dedemsvaart ligt dit prachtige groene monument. Met dertig verschillende tuinen heeft Mien Ruys (1904-1991) een geweldige erfenis achter gelaten. Haar levenswerk laat ons zien hoe zij experimenteerde met tuinontwerpen, beplanting en materialen. Waarmee zij ons, als één van de belangrijkste tuinarchitecten uit de twintigste eeuw volop inspiratie geeft.

Ik ontkom er haast niet aan dat ik dezelfde foto’s maak als in mijn eerdere blogs te zien zijn. Toch zijn ze ook net weer anders, alleen al door het seizoen natuurlijk, maar ook omdat bijvoorbeeld de kunst veranderd. Hoe dan ook, ze brengen mij zeker weer even terug naar die heerlijke, bijna zomerse dag.

Jubileumjaar

Ik hoop natuurlijk dat ik enkelen van jullie zo enthousiast heb gemaakt om zelf af te reizen naar het mooie Overijssel. Wellicht ook door het even teruglezen van mijn vorige blogs. Weet dan dat de Tuinen van Mien Ruys 1 april, Tweede Paasdag dus om 12.00 uur weer open gaan voor publiek. En dat is nog niet alles, want er wordt dit jaar een bijzondere mijlpaal gevierd. Het is namelijk 100 jaar geleden dat Mien Ruys haar eerste tuin in Dedemsvaart ontwierp. Alle reden voor een feestelijk jaar, met een reeks bijzondere activiteiten, uitgesplitst in vier thema’s:

  • Opladen in de tuinen
  • Smakelijk eten in de tuinen
  • Cultuur in de tuinen
  • Groene inspiratie in de tuinen

Wil je op de hoogte blijven? Houd dan de site in de gaten of nog makkelijker, abonneer je op de Tuinen Mien Ruys nieuwsbrief

Jubileumdag

Dan is er nog De jubileumdag, namelijk 14 april de dag dat Mien haar eerste tuin, de verwilderingstuin aanlegde. Er wordt dan ook van alles georganiseerd, er is o.a. een uitgebreide plantenmarkt. Met verkoop van inheemse planten, biologische klim-en fruitplanten, zomerbollen en terracotta bloempotten. Natuurlijk biedt de Plantenhof een uitgebreid assortiment vaste planten te koop aan. Daarnaast vindt ook de presentatie van het boek “de Tuin is een proces’ plaats. En dat is nog lang niet alles, het precieze hoe en wat kun je nalezen via deze link!

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 maanden geleden

Wat een heerlijke dag was dat en wat was het fijn dwalen door de tuinen. Ik voorzie dit jaar een nieuw tuintripje! 🌱