Wateropvang voor de kas en moestuin.

Wateropvang voor de kas en moestuin.

En toen stond hij vorig jaar dan eindelijk in de moestuin.. de al zo lang over gedroomde kas. Helemaal passend in mijn idee van hergebruik. Mijn knappe kas is namelijk gemaakt van gebruikte profielen afkomstig uit de professionele kassenbouw. Die naar smaak ook nog in het zwart gespoten kunnen worden. Je begrijpt dat ik er heel erg blij mee ben.

Het eerste wat in de kas kwam – naast de ge-upgrade werktafel – waren de dahlia’s. Opgepot in cementbakken, klaarstomend voor het nieuwe seizoen. Die natuurlijk alleen maar groeien als ze ook af en toe een slok water krijgen. En er is toch niks lekkerder – voor planten in ieder geval – dan vers regenwater. Nu had de regenton bij de stal betere tijden gekend, hij lekte en het kraantje was gespleten. Hier moest een andere oplossing voor komen.

Het plan

En er kwamen zelfs twee oplossingen! Natuurlijk wel passend bij de rest en voortbordurend op het idee van hergebruiken. We kochten namelijk twee gebruikte en gereinigde IBC containers. Deze containers – IBC staat voor Intermediate Bulk Container – worden gebruikt voor het opslaan en transporteren van vloeistoffen. Weerbestendig en met een stevige stalen constructie erom, vastgemaakt op een pallet. Ze moesten alleen nog wel de hoogte in om op een makkelijke manier water in de gieter te krijgen. Dat hebben we opgelost door onder iedere hoek van de container een platte tegel te leggen – voorkomt ook wegzakken – waar een dikkere bovenop kwam. Nu hadden ze precies de goede hoogte voor de gieter. Johan verving de draaiknoppen voor stevige kranen waar ook een kraanstuk op past zodat ik er ook een slang op aan kon sluiten. Die slang laten we d.m.v. een buisje onder de kas door naar binnen gaan.

Punt op de i

Goed, al hartstikke handig natuurlijk maar je snapt vast dat ik niet twee van die witte gevaarten achter de kas wilde hebben staan, dus ik bedacht het volgende. Ik bestelde twee schapenhekken van hazelaarhout, natuurlijk heb ik wel eerst de omvang en hoogte van de containers opgemeten. Jute hadden we nog meer dan genoeg op rol liggen. Het schapenhek op de tafel onder de overkapping uitgerold, hier de jute overheen gelegd om vervolgens alles goed vast te nieten. De beklede schapenhekken bevestigden we met ijzerdraad aan de stalen constructie van de container.

Et voila, twee te gekke wateropvangbakken helemaal passend bij de kas en moestuin. Maar het mooiste is natuurlijk dat er per container 1000 liter regenwater opgevangen wordt, want daar gaat het uiteindelijk om! Wateropvang voor de kas en moestuin.