“In de tentoonstelling ‘Power to the Flower’ staan bloemen in de kunst van de Nederlandse art nouveau centraal. De bloem als symbool voor de komst van een nieuwe tijd, precies zoals in het nieuwe Drents Museum De Buitenplaats.”
Na een korte verbouwing is, begin oktober het Museum in Eelde heropent. En omdat het museum sinds dit jaar volwaardig onderdeel is geworden van het Drents Museum in Assen, ook met een nieuwe naam. Het geheel of het zogeheten ensemble bestaat uit het 20ste-eeuwse museumpaviljoen, de vaste tuin en het 17de-eeuwse Nijsinghhuis. Sinds dit jaar is het Drentse Landschap eigenaar van het ensemble en draagt zorg voor het beheer.
Tentoonstelling Power to the Flower.
Met topstukken en verrassende objecten uit de collectie van het Drents Museum en een paar uitstapjes naar het heden, wordt je als bezoeker meegenomen in de bloemverbeelding rond 1900. Er zijn onder meer werken te zien van Chris Lebeau, Julie de Graag, Simon Moulijn, Johanna van Eijbergen, Carel Adolph Lion Cachet, Ruud van Empel en Saskia Boelsums.
Voor kunstenaars rond 1900 is de grootste inspiratiebron de natuur. Tijdens de opleiding leren ze om planten en bloemen te tekenen, eerst natuurgetrouw in beeld gebracht, vervolgens steeds verder vereenvoudigd en maximaal tot de essentie. Deze prachtige gestileerde bloemen dienen als ornamenten in behang, stoffen, meubels en allerlei andere versieringen.
Ook in de beeldende kunsten zijn bloemen vaak het uitgangspunt. Bloemen krijgen van kunstenaars als het ware een ‘codetaal’ mee om gevoelens en ideeën weer te geven. De kunstenaars rond 1900 spreken die taal als geen ander. Zo staat de lelie voor onschuld en spiritualiteit, de roos voor liefde en wederopstanding en is de papaver het symbool van dromerigheid en vergankelijkheid.
Voortbordurend op de bloemen ‘codetaal’, er is door Het Drentse Landschap een bloemenroute ontwikkeld. Bij verschillende kunstwerken is via een QR-code meer informatie te vinden over de afgebeelde bloemsoorten.
Museumpaviljoen
Om hun collectie figuratieve kunst een plek te geven, richtten begin jaren negentig verzamelaars èn echtpaar Jos en Janneke Van Groeningen Museum De Buitenplaats op.
In opdracht van het echtpaar Van Groeningen ontwierp architectenbureau Alberts & Van Huut – bekend van onder andere het Gasunie-gebouw in Groningen – het museumpaviljoen. Dit architectenbureau legt de nadruk op de menselijke maat, integratie tussen architectuur en natuur, en het welbevinden van de mens. Architecten Ton Alberts en Max van Huut beschouwen hun werk als een verlengstuk van de natuur.
In 1996 werd het museum in Eelde door koningin Beatrix geopend. Door de organische vormen komen het gebouw én de collectie kunst rond 1900 naadloos bij elkaar.
Het Nijsinghhuis.
Het Nijsinghhuis is een belangrijk onderdeel van Drents Museum De Buitenplaats. Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Eelde werd in 1971 door het echtpaar Van Groeningen gekocht. Zij betaalden hiervoor het symbolische bedrag van 1 gulden. Denk nu niet dat is makkelijk verdiend. Het inmiddels vervallen huis moest namelijk worden gerestaureerd volgens de eisen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.
In 1972 startte het echtpaar met de renovatie van het huis en de aanleg van de Museumtuin. Het Nijsinghhuis staat bekend om zijn monumentale muurschilderingen van schilders Wout Muller, Clary Mastenbroek, Matthijs Röling, Olga Wiese en Pieter Pander. Deze schilders zijn allen ook vertegenwoordigd in de collectie van het Drents Museum.
Het echtpaar heeft tot hun overlijden in het huis gewoond, daarna is het een volwaardig onderdeel van het museumcomplex geworden.
Gezellig dag.
Een tentoonstelling helemaal gewijd aan bloemen, je snapt dat ik daar wel een kijkje wilde nemen. Daar komt bij dat het Nijsinghhuis ook hoog op mijn lijstje stond voor een bezoekje. Alleen al omdat het ook de meisjesnaam van mijn moeder is. Dus vorige week donderdag hebben we een dagje doorgebracht in en om het museum. Helaas geen zonnetje erbij die dag maar de herfstkleuren maakten veel goed. Het café werd nog volop verbouwd maar daar was èn is een hele goede oplossing voor. Bezoekers kunnen terecht in de prachtige oranjerie. Voor bijvoorbeeld warme chocolademelk met slagroom, natuurlijk met een heerlijk taartje erbij.
Na de wandeling in de museumtuin hebben wij de dag afgesloten bij Het Wapen van Norg met een heerlijk en goed gevulde etagère.